Lig je ’s nachts wakker van zorgen over de schade die houtworm aan je huis kan toebrengen? Maak je dan geen zorgen meer want je kan houtworm bestrijden! We hebben een eenvoudige tips samengesteld over hoe je houtwormproblemen het best kunt aanpakken.
Lees verder om onze top 10 tips voor het aanpakken van houtworm te ontdekken.
Onze beste tips om houtwormen tegen te gaan.
1 – Begrijp de levenscyclus van de houtworm
Veel mensen verwarren de tekenen van houtworm verwarren met iets heel anders, dus laten we bij het begin beginnen. Ondanks de naam zijn houtwormen geen wormen en zijn ze in feite het larvale stadium van verschillende soorten houtwormkevers.
Bijna alle structurele schade die deze kleine beestjes kunnen aanrichten ontstaat tijdens dit juveniele stadium, waarin de houtworm aan het zicht onttrokken is, diep in het hout ingegraven.
Na vijf jaar vrolijk door je hout te hebben geknaagd, zal de larve zich dan ‘verpoppen’ of in een volgroeide volwassen kever veranderen en zich een weg naar buiten graven, met achterlating van kleine ronde gaatjes in het hout.
2 – Gaatjes die houtwormen in meubels achterlaten
De kleine gaatjes die een houtworm maakt als ze zich een weg uit het hout kauwen zijn meestal het eerste wat iemand met een houtworm besmetting opvalt. Helaas is het een veel voorkomende misvatting dat mensen denken dat de aanwezigheid van deze gaatjes betekent dat de houtworm inactief is.
In plaats daarvan kunnen de kevers, als ze eenmaal ontsnapt zijn, het proces helemaal opnieuw beginnen terwijl ze een ander geschikt houten oppervlak zoeken om hun eitjes in te leggen. Daarom zijn gaatjes alleen niet zo’n goede aanwijzing of je een actieve houtworm besmetting hebt of niet.
3 – Identificeer een actieve houtwormplaag
De echte manier om te zien of er houtworm in het hout actief is, is uit te kijken naar uitwerpselen, de naam voor houtworm uitwerpselen.
De uitwerpselen lijken op een fijn zaagsel en zullen zich meestal rond de gaten in het geïnfecteerde hout bevinden. Het is niet het meest glamoureuze werkje ter wereld, maar je kunt er wel mee te weten komen of de houtwormplaag actief is en of je een behandelingsplan nodig hebt of niet.
4 – Wees extra waakzaam tijdens het houtwormseizoen
Hoewel houtworm op elk moment van het jaar uit hun houtkamers tevoorschijn kan komen, worden de maanden tussen april en september gewoonlijk het houtwormseizoen genoemd omdat ze dan het actiefst zijn.
Als je eerder uitvlieggaten in je woning hebt opgemerkt, maar je weet niet zeker of de plaag nog leeft, dan is het houtwormseizoen de periode waarin je de volwassen kevers het meest waarschijnlijk rond je woning ziet scharrelen. Je moet ook letten op de aanwezigheid van eventuele dode kevers rond houten armaturen, beslag en vensterbanken.
5 – Vochtig hout is een risicofactor
Hoewel houtworm in droog hout kan voorkomen hebben ze een voorkeur voor hout dat zacht geworden is door blootstelling aan vocht.
Andere soorten, zoals de gewone meubelkever, hebben een voorkeur voor oude meubels en zolderhout, terwijl ander soort kevers gaan voor hardhout zoals es en eik. Die maken dan ook veel lawaai.
6 – Beschadigd hout hoeft niet per se verwijderd te worden
Dat je een houtworm probleem hebt, betekent niet dat je het hout per se weg hoeft te halen. Nogmaals, het hangt echt af van de soort houtworm die het hout aantast, maar meestal duurt het heel lang voor het hout zijn stevigheid verliest.
Zelfs als het hout structureel aangetast is, zijn er houtbehandelingen en oplossingen die kosteneffectief zijn om beschadigde plekken weg te hakken en te vervangen of economisch te repareren.
Als je te maken hebt met mogelijk verzwakt structureel hout, raden we je aan dit niet zelf te proberen en professioneel advies in te winnen over houtwormbehandeling.
7 – Gebruik vliegenvallen
Het is een ietwat ongewone behandeling om zeker te zijn, maar het gebruik van vliegenvallen kan je daadwerkelijk helpen om van de houtwormkevers af te komen.
Door de vliegenvallen op zolders en in slecht geventileerde ruimten van je huis of werkplaats te plaatsen, vergroot je de kans dat de ‘vliegenvallen’ de opkomende volwassen kevers doden.
8 – Wees bereid om wat meubilair weg te doen
Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is aan te raden om alle meubelstukken en niet-structurele houtsoorten die met houtworm besmet zijn of waarvan je vermoedt dat ze een houtwormprobleem kunnen hebben, te verwijderen. Dit is alleen maar om verdere houtwormproblemen in het huis te helpen minimaliseren of voorkomen.
Als tip wordt houtworm meestal alleen aangetroffen onder de bovenste laag van het geïnfecteerde hout, waarbij de omringende lagen van het hout onaangeroerd blijven. Als dit het geval is dan is het mogelijk dat het geïnfecteerde houtvoorwerp nog vrij sterk is en na behandeling geborgen kan worden.
Als het hout echter begint af te brokkelen of af te breken bij aanraken of hanteren, dan is het onwaarschijnlijk dat je zelfs na een succesvolle behandeling het meubel nog kunt redden. De enige manier van handelen is dan het meubel weg te doen.
9 – Preventie is key
Preventie is de sleutel, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je onlangs een of andere vorm van houtworm behandeling gehad hebt dan zijn er enkele tips die je kunt nemen om een nieuwe uitbraak te helpen voorkomen.
De sleutel daartoe is de vochtigheid in je woning onder controle te houden. Houtworm heeft over het algemeen een voorkeur voor hout met een hogere vochtigheidsgraad. Door je woning goed geventileerd te houden (en dus ook het hout binnen de woning goed) help je verdere houtwormplagen te verlichten.
Als extra preventiemaatregel kun je altijd de vochtigheid van het hout binnen het pand testen met een houtvochtmeter. Je kunt deze meestal huren of voor ongeveer €50 kopen. Om je een idee te geven van waar je je zorgen over moet maken als je zo’n apparaat gebruikt, is alles boven een vochtgehalte van 20% iets om je zorgen over te maken. Alles onder de 12% is ideaal.
10 – Je hebt misschien een professionele houtwormbehandeling nodig
Hoewel je houtworm soms zelf kunt behandelen, moet je de klus in veel gevallen door een vakman laten uitvoeren. De behandeling moet namelijk zeer grondig gebeuren en omvat meestal het spuiten van chemicaliën. Hetzelfde geldt bij kakkerlakken bestrijden. Bij een massale uitbraak van houtworm kan structurele schade ontstaan en in plaats van zelf te proberen de klus te klaren, raden we je aan contact op te nemen met een gekwalificeerde houtwormbehandelaar.
Laat een reactie achter