Soms heeft pijn een doel – het kan ons waarschuwen dat we een enkel verstuikt hebben, bijvoorbeeld. Maar voor veel mensen kan pijn weken of zelfs maanden aanhouden, waardoor onnodig lijden wordt veroorzaakt en de kwaliteit van het leven wordt aangetast.

Als je pijn te lang is blijven hangen, moet je weten dat je tegenwoordig meer behandelingsmogelijkheden hebt dan ooit tevoren. Hier hebben we 10 technieken op een rijtje gezet om je pijn te beheersen en te verminderen die geen invasieve ingreep vereisen. Uiteraard is CBD olie kopen ook nog een optie, wat kan helpen tegen pijn.

1. Biofeedback

Bij deze techniek leer je ontspannings- en ademhalingsoefeningen met behulp van een biofeedback machine, die gegevens over fysiologische functies (zoals hartslag en bloeddruk) omzet in visuele aanwijzingen zoals een grafiek, een knipperend licht, of zelfs een animatie. Het bekijken en aanpassen van de visualisaties geeft je een zekere mate van controle over de reactie van je lichaam op pijn.

2. Adem goed om pijn te verlichten

breathe-neon-licht

Je concentreren op je ademhaling als je pijn hebt kan helpen.

Als de pijn intens is, is het heel gemakkelijk om oppervlakkig en snel te gaan ademen, waardoor je je duizelig, angstig of in paniek kunt voelen. Adem in plaats daarvan langzaam en diep.

Dit helpt je om je meer in controle te voelen en je ontspannen te houden en te voorkomen dat eventuele spierspanning of angst je pijn verergert.

3. Fysiotherapie en ergotherapie

Deze twee specialismen kunnen tot je trouwste bondgenoten behoren in de strijd tegen pijn. Fysiotherapeuten begeleiden je door een reeks oefeningen die bedoeld zijn om je kracht en mobiliteit te behouden of te verbeteren. Ergotherapeuten helpen je een reeks dagelijkse activiteiten te leren uitvoeren op een manier die je pijn niet verergert.

4. Muziektherapie

tilt selective photograph of music notes

Studies hebben aangetoond dat muziek kan helpen de pijn te verlichten tijdens en na operaties en bevallingen. Klassieke muziek blijkt bijzonder goed te werken, maar het kan geen kwaad je favoriete genre te proberen – luisteren naar elke soort muziek kan je afleiden van pijn of ongemak.

5. Geest-lichaam technieken

Deze technieken, waaronder meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen (naast vele andere), helpen je een gevoel van controle over je lichaam te herstellen en de “vecht of vlucht” reactie, die chronische spierspanning en pijn kan verergeren, af te zwakken.

6. Slaap goed

slapende-man

Veel mensen met langdurige pijn vinden het moeilijk om ’s nachts te slapen. Maar het is belangrijk dat je probeert je aan een normale slaaproutine te houden, zodat je de beste kans hebt om de nacht door te slapen.

Slaaptekort kan de pijn ook verergeren. Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed, en sta ’s morgens op een regelmatige tijd op en vermijd overdag dutjes te doen. Als slaapproblemen aanhouden, ga dan naar de huisarts.

7. Kou en warmte

Deze twee beproefde methoden zijn nog steeds de hoeksteen om pijn bij bepaalde soorten verwondingen te verlichten. Als een zelfgemaakte warme of koude pakking niet werkt, probeer dan een fysiotherapeut of chiropractor te vragen naar hun behandelingen, die dieper in de spier en het weefsel kunnen doordringen.

8. Yoga en tai chi

yoga-man

Deze twee oefenpraktijken omvatten adembeheersing, meditatie en zachte bewegingen om de spieren te strekken en te versterken. Vele studies hebben aangetoond dat ze mensen kunnen helpen pijn te beheersen die veroorzaakt wordt door een groot aantal aandoeningen, van hoofdpijn tot artritis tot slepende blessures.

9. Therapeutische massage

Niet alleen een verwennerij, massage kan pijn verlichten door spanning uit spieren en gewrichten te werken, stress en angst te verlichten en je mogelijk van pijn te helpen afleiden door een “concurrerende” sensatie te introduceren die pijnsignalen overstemt.

10. Lichaamsbeweging

fitness-bootcamp-buiten

Lichamelijke activiteit speelt een cruciale rol bij het onderbreken van de “vicieuze cirkel” van pijn en verminderde mobiliteit die bij sommige chronische aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie voorkomt. Probeer zachte aerobe activiteiten zoals wandelen, zwemmen, of fietsen.

Laat een reactie achter