Vertraagde vluchten kunnen je vakantieplezier echt flink verpesten. De reden dat je naar de luchthaven bent gekomen, is immers omdat je snel en comfortabel op de plaats van bestemming wilt zijn. Maar vertragingen van vluchten zijn onvoorspelbaar. Misschien werd het weer verrassend onaangenaam of ontstond er een mechanisch probleem. Of zoals in het geval van de Chinese luchthaven Hangzhou Ziaoshan in juli 2010 werd er een UFO ontdekt, die rond het vliegveld zweefde. In dit artikel bespreken we je wat je moet doen als je gestrand bent vanwege een vertraging of, laten we het hopen van niet, een geannuleerde vlucht.

1. BEGRIJP ALS PASSAGIER WAT JOUW RECHTEN ZIJN ALS JE VLUCHT IS VERTRAAGD

Leuk weetje: juridisch gezien heb je heel weinig rechten. In Nederland zijn luchtvaartmaatschappijen op zijn minst verplicht om je na een vertraging van een vliegtuig vergoeding te bieden. Bij Airhelp kan je in ieder geval uitzoeken waar je recht op heb. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben echter een zogenaamd vervoerscontract, waarin wordt beschreven waar je recht op hebt: voedselbonnen, kortingen, restituties of in geval van een ernstige vertraging een hotelverblijf. Dus lees deze algemene voorwaarden wanneer je je ticket boekt!

2. … VOORAL ALS JE IN EUROPA VLIEGT

Als je in Europa of met een Europese luchtvaartmaatschappij vliegt, hebben passagiers meer rechten. Volgens de wet heb je als je vlucht zijn bestemming méér dan drie uur te laat bereikt (of als je het instappen vanwege een overboeking werd geweigerd), mogelijk recht op een vergoeding tot € 600 – behoorlijk veel geld dus!

3. ALS EEN VERTRAGING OF ANNULERING VAN EEN VLUCHT VOOR EEN GROOT FINANCIEEL VERLIES HEEFT GEZORGD, KUN JE DAARVOOR EEN VERGOEDING KRIJGEN

vliegvelgd

Als je kunt bewijzen dat je als gevolg van een vertraging van een internationale vlucht financieel verlies hebt geleden en als je kunt aantonen dat de luchtvaartmaatschappij dit had kunnen voorkomen door ‘redelijke maatregelen’ te nemen, dan kun je mogelijk aanspraak maken op verdere compensatie.

4. CONTROLEER ONMIDDELLIJK DE VLUCHTSTATUS VAN JOUW VERBINDING

In de meeste gevallen zal de luchtvaartmaatschappij je op de eerstvolgende beschikbare vlucht naar je bestemming zetten, maar soms vergeten ze je te waarschuwen. Bel of neem direct contact op met de klantenservice voor een update van de status van jouw vlucht. In sommige gevallen heeft de luchtvaartmaatschappij je automatisch omgeboekt op een compleet andere route naar je bestemming.

5. PLEEG WAT TELEFOONTJES ALS JE VLUCHT VERTRAGING HEEFT OF IS GEANNULEERD

Als je een auto hebt gehuurd, laat de verhuurmaatschappij dan weten dat je een vertraagde vlucht hebt. Als je denkt dat de vertraging tot diep in de nacht kan duren (of dat de vlucht op een bepaald moment geannuleerd zal worden) en de luchtvaartmaatschappij geen hotel voor de passagiers wil boeken, kan het ook de moeite waard zijn om zelf een hotel te boeken. De meeste hotels brengen geen kosten in rekening totdat je echt incheckt, dus – in afwachting van het annuleringsbeleid – ben je dan wel mooi verzekerd van een plekje voor de nacht.

6. WACHT VOORDAT JE BEGINT MET HET INDIENEN VAN KLACHTEN…

Als je vlucht minder dan drie uur is vertraagd, moet je echt geen vouchers of sympathie verwachten. Op dat moment is klagen over de vertraging zonde van de tijd van iedereen. Als je een reisverzekering hebt afgesloten, zal je polis waarschijnlijk na vier uur van vertraging pas iets gaan dekken. Afhankelijk van de polis, die je hebt afgesloten, moet je de verzekeringsmaatschappij bellen wanneer er vier uur is verstreken om te bekijken waar je mogelijk recht op hebt.

7. … MAAR PROBEER NIET IN SLAAP TE VALLEN

vliegveld reizen

In sommige gevallen kan een luchtvaartmaatschappij passagiers vertellen dat de vertraging drie uur zal duren en dan plotseling omroepen dat het tijd is om aan boord te gaan. Een vlucht kan dus ook ‘niet vertraagd’ zijn en daarop moet je ook voorbereid zijn. Dus als je van plan bent om een dutje te gaan doen, zorg er dan in elk geval voor dat je iemand zoekt die wel wakker blijft en je op de hoogte kan stellen. (Op dezelfde manier: als een vlucht vertraging heeft kun je niet te laat aankomen om nog in te checken. Je moet gewoon aanwezig zijn op de tijd dat het vliegtuig behoorde te vertrekken.)

8. LEES DE KLEINE LETTERTJES VAN JE CREDITCARD MAATSCHAPPIJ, DEZE KAN SOMS OOK VERTRAGINGEN DEKKEN

Veel creditcard maatschappijen hebben in geval van vertraging een vergoeding voor hun klanten. Sommigen zullen je zelfs al na een korte vertraging een vergoeding bieden (als je je ticket met die kaart hebt geboekt natuurlijk). Bekijk dus wat de voorwaarden zijn en of je voor een dergelijke regeling in aanmerking komt.

9. MAAK EEN WANDELING

Luchthavens zijn geweldige plekken om even rond te lopen en natuurlijk om vliegtuigen te spotten. Ze zijn ook geen slechte plek om wat te sporten. (En, laten we toegeven, misschien moet je ook wel wat stoom afblazen.)

10. BEKIJK DE ATTRACTIES OP DE LUCHTHAVEN

Op de luchthaven Schiphol heb je bijvoorbeeld exposities van het wereldberoemde Rijksmuseum.

Laat een reactie achter