Wanneer je aan ruitenwissers denkt, dan denk je misschien niet meteen aan veiligheid op de weg. Ruitenwissers zijn echter één van de belangrijkste auto onderdelen als het gaat om het voorkomen van ongelukken. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer je je ruitenwissers moet vervangen, en wat er gebeurt als je ze niet vervangt. In deze blog gaan we daarom dieper in op alle vragen die je hebt over ruitenwissers én op alle vragen waarvan je niet wist dat je ze had!

Wanneer moet ik mijn ruitenwissers vervangen?

auto-voorruit

Ruitenwissers zijn dus een belangrijk onderdeel van je auto. Het is daarom verstandig om ze periodiek te vervangen, zodat je altijd goed zicht hebt en ongelukken kunt voorkomen. Maar wanneer moet je precies je ruitenwissers vervangen? Over het algemeen wordt aangeraden om je ruitenwissers eens per jaar of 15 maanden te vervangen. Sommige ruitenwissers zijn daarnaast voorzien van een UV-sticker of slijtage indicator die verkleurd als je ruitenwissers aan vervanging toe zijn.

Onwenselijke weersomstandigheden

Ook zijn er bepaalde factoren die ervoor zorgen dat je ruitenwissers eerder aan vervanging toe zijn. Het gaat hier voornamelijk om extreem warm en koud weer. Bij extreem warme temperaturen kan het rubber van je wissers namelijk eerder uitdrogen. Ook als het vriest kan dit gevolgen hebben voor het rubber. Zo moet je nooit je ruitenwissers als ijskrabber gebruiken omdat dit het rubber kan beschadigen.

Hoe kan ik merken dat mijn ruitenwissers aan vervanging toe zijn?

Er zijn dus een aantal dingen waar je op kunt letten om te bepalen of je ruitenwissers aan vervanging toe zijn. Wanneer je één of meerdere van de onderstaande punten opmerkt, is het tijd om nieuwe ruitenwissers aan te schaffen:

  • Het rubber van de ruitenwissers is opgebruikt. Wanneer het rubber dun en broos is, is het tijd om nieuwe ruitenwissers aan te schaffen. Dit kun je controleren door de wissers eens goed te inspecteren.
  • De wissers maken strepen op het raam. Wanneer de ruitenwissers strepen op het raam achterlaten, is dit een teken dat ze aan vervanging toe zijn.
  • De wissers maken lawaai. Wanneer de ruitenwissers hard en/of schurend over het raam gaan, is dit een teken dat ze versleten zijn en vervangen moeten worden.
  • De wissers werken niet goed meer. Wanneer de ruitenwissers niet meer goed werken, bijvoorbeeld omdat ze trager worden of steeds vastlopen, is het tijd om nieuwe aan te schaffen.

Zijn er verschillende soorten ruitenwissers?

ruitenwissers-regen

Ja, er zijn verschillende soorten ruitenwissers voor verschillende soorten auto’s. Welke wisser geschikt is voor jouw auto, hangt af van het type auto dat je hebt en of je ruitenwissers voor je voor- of achterruit zoekt. Het is daarom belangrijk om je te verdiepen in de verschillende soorten ruitenwissers voordat je nieuwe aanschaft, zodat je weet welke wisser geschikt is voor jouw auto.

Hoe vind ik ruitenwissers voor mijn auto?

Als je niet zeker weet welke ruitenwissers geschikt zijn voor je auto, kan het internet je gelukkig tot hulp schieten. Bij de meeste webshops waar je auto onderdelen kunt bestellen, kun je namelijk ook je kentekennummer invullen. Hierdoor vind je snel en eenvoudig alle ruitenwissers en andere onderdelen die passen bij je auto. Nu ben je helemaal op de hoogte over alles wat je wilde weten over ruitenwissers en meer!

Laat een reactie achter