Waar de ene persoon dol is op klassieke filterkoffie, komt de ander slechts zijn bed uit voor een vers kopje koffie van ter plekke gemalen koffiebonen, van precies de juiste blend. De ene kiest voor Senseo, de ander voor Nespresso, de volgende prefereert Dolce Gusto. Maar maakt het echt iets uit, de manier waarop je je koffie zet? Bepaalt de koffiemachine die je gebruikt ook echt de smaak van je koffie, of is het meer een kwestie van gewoonte en gewenning, die ervoor zorgt dat we allemaal zo onze favoriet hebben?
In het begin kan al een verschil worden gemaakt
Feitelijk is er niet veel verschil in de manieren waarop we koffie kunnen zetten. Alle koffie wordt gemaakt van koffiebonen, wat eigenlijk geen bonen maar pitten zijn. Pitten die aanwezig zijn in de bessen die groeien aan de koffieplant. De bessen worden met de hand geplukt, zodat alleen de exemplaren die precies rijp zijn geplukt worden, en hierna ontdaan van hun vruchtvlees. De pitten die vervolgens tevoorschijn komen, worden goed bekeken en geselecteerd. De grootste pitten leveren doorgaans de hoogste kwaliteit op. Deze worden vervolgens gebrand, waarna de bruine koffiebonen ontstaan die wij kennen.
Al verloopt het proces altijd hetzelfde, toch zijn er in dit beginstadium al twee momenten waarop de kwaliteit van de koffie deels wordt bepaald. Dit begint bij het plukken, waarbij bonen die net iets te rijp of juist nog niet rijp genoeg zijn de kwaliteit van de koffie nadelig kunnen beïnvloeden. Daarnaast kan ook de grootte van de pit een rol spelen. Kiezen voor een koffie van hogere kwaliteit, betekent vaak kiezen voor een koffie waarbij extra goed op deze aspecten is gelet.
Het principe is altijd hetzelfde
Alhoewel de manier waarop de koffiebonen geselecteerd en verwerkt worden een aardige rol kan spelen in de uiteindelijke kwaliteit van de koffie, is de manier van zetten vervolgens in de basis altijd hetzelfde.
Het doel is om de geur, de smaak en de kleur van de koffiebonen mee te geven aan heet water. Dat lukt alleen als de koffieboon eerst gemalen is. Het hete water moet vervolgens langs deze gemalen koffie lopen, waarna het brouwsel dat ontstaat gedronken kan worden. Bij Senseo pads bevindt de gemalen koffie zich in de pad, en loopt het water hier doorheen. Bij filterkoffie zit het in het filter, waar ook water doorheen loopt. En bij Nespresso compatible cups zit het koffiepoeder verborgen in de capsules waar, je raadt het al, water doorheen wordt gestuurd.
Alhoewel de manieren waarop onderling verschillen, is het resultaat grotendeels hetzelfde. Toch proeven veel mensen wel verschil tussen de verschillende manieren waarop koffie kan worden gezet. Het gaat hier grotendeels om persoonlijke voorkeur, want hoe je je koffie ook zet, het principe waarop het hete water zijn smaak, kleur en geur krijgt is vrijwel altijd grotendeels gelijk.
Laat een reactie achter