Als je van skiën houdt, wil je je passie en plezier ook met je kinderen delen. Maar als ze nog jong zijn, kan het moeilijk zijn om in te schatten op welke leeftijd kinderen kunnen leren skiën.

Kinderen kunnen leren skiën zodra ze beginnen te lopen. Dus als je van plan bent om met je kinderen te gaan skiën als ze groot zijn, is het een goed idee om ze dat al vroeg te leren. 3-4 jaar en ouder is ideaal voor de meeste kinderen & de meeste skischolen laten kinderen vanaf 3 jaar toe.

Hoe jong is te jong?

Als je erover nadenkt, is het nooit te vroeg of te laat om te beginnen met skiën. Het is echt een kwestie van je verwachtingen en doelen. Kinderen kunnen skigebieden bezoeken, hoe jong ze ook zijn. Veel skigebieden bieden uitstekende kinderopvang, waar kinderen vanaf drie jaar kunnen genieten van vrije tijd in de sneeuw. Bovendien worden ze zelfs begeleid door een gekwalificeerde skileraar, wat het nog beter maakt.

Het is echter de moeite waard om op te merken dat skiën niet wordt aanbevolen voor kinderen jonger dan drie jaar. Dat komt omdat het fysiek te veeleisend is en ze nog niet de nodige motorische vaardigheden hebben ontwikkeld. Bovendien moeten je kinderen eerst zindelijk zijn voordat ze skilessen kunnen volgen.

Skiën voor verschillende leeftijdsgroepen

Nu we hebben vastgesteld vanaf welke leeftijd kinderen kunnen leren skiën, gaan we dieper in op skiën voor verschillende leeftijdsgroepen. Welke leeftijd moet je overwegen om je kinderen toe te laten op de skipistes? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat er nog andere factoren meespelen.

Ouders die meestal gaan skiën of snowboarden zullen hun kinderen waarschijnlijk op jongere leeftijd laten kennismaken met skiën. Wanneer je gaat skiën kan ook worden beïnvloed door het weer. Februari en maart zijn warmere maanden, dus comfortabeler voor jongeren om in te skiën.

Skiën voor kinderen van 3-4 jaar

4-jaar-oude-skier

Over het algemeen zullen kinderen in deze leeftijdscategorie hun eerste ski-ervaring aankunnen en ervan genieten. Het is echter nog steeds belangrijk om de capaciteiten van je kind in te schatten. Het komt erop aan dat jij bepaalt of ze klaar zijn voor skilessen.

Het is een groot voordeel voor je kind als het naar de peuterschool of kleuterschool is geweest. Het zal gemakkelijker voor ze zijn om samen met andere kinderen van dezelfde leeftijd te leren skiën.

In sommige gevallen nemen ouders hun jongere kinderen met succes onder hun eigen toezicht mee naar de piste. Zelfstandig skiën vereist echter meer volwassenheid en de ontwikkeling van de spieren en het zenuwstelsel van het kind.

De eerste lessen

In het begin wordt skiën aan de kinderen voorgesteld als een leuke en speelse activiteit. Je kinderen raken al snel vertrouwd met de skiuitrusting.

De eerste paar uur kunnen echter overweldigend zijn en instructeurs moeten de kinderen eerst leren glijden op vlakke sneeuw. Geleidelijk aan moeten de kinderen beginnen met het oefenen van een wig.

Het onder de knie krijgen van de wig is een van de eerste hindernissen die je moet nemen, omdat je kind met deze techniek kan breken. Het laat ze ook voor het eerst een gevoel van controle ervaren. Beginnerslessen duren zelden langer dan drie uur omdat jongere kinderen niet het uithoudingsvermogen hebben voor langere periodes.

Als je kind nog geen ski-ervaring heeft, is dat helemaal prima, maar het is wel verstandig om een of twee dagen skiles voor hem of haar te boeken. Deze eerste paar lessen zullen meestal duidelijk maken of je kind een enthousiaste skiër zal worden.

Als de eerste paar dagen van de lessen een succes zijn, bouw dan verder op het succes door nog meer lessen te boeken. Over het algemeen zijn vierjarigen volwassener en kunnen ze de fysieke eisen van het leren skiën beter aan.

Het is verrassend hoe die extra maanden in leeftijd veel verschil maken voor je kind, de instructeur en jezelf.

Skiën voor 5-6 jarigen

5-jarig-kind-ski

Kinderen van vijf en zes jaar hebben betere vaardigheden en een verbeterde aandachtsspanne, waardoor ze veerkrachtiger zijn en ski-instructies kunnen aannemen zonder een complete inzinking te krijgen.

Vaak maken kinderen rond deze leeftijd een enorme sprong voorwaarts in hun ontwikkeling, waarbij hun evenwicht, coördinatie en motorische vaardigheden aanzienlijk verbeteren. Daarom is dit de beste tijd om bochten te oefenen, vooral als kinderen al wat basiservaring in de sneeuw hebben. De wigtechniek is een van de basistechnieken om de eerste bochten van je kind te maken.

Om met succes een wigbocht te maken, moet je kind zijn gewicht verplaatsen naar de binnenkant van de buitenste ski. Door de gewichtsverplaatsing snijdt de binnenrand van de buitenste ski in de sneeuw, waardoor de bocht wordt ingezet. Zodra ze de wigbochten onder de knie hebben, zou het tempo van de vooruitgang moeten toenemen.

Kinderen gaan van de bunnyheuvel naar de eenvoudigere beginnerspiste om hun vaardigheden te verbeteren. Meestal worden kinderen rond deze tijd vertrouwd gemaakt met het gebruik van stoeltjesliften, omdat de meeste beginnershellingen in het resort toegankelijk zijn via skiliften.

Oefenliften in afgesloten gebieden zijn perfect voor kinderen die liftritten willen oefenen zonder de afleiding van veel andere skiërs in de buurt.

Skiën voor 7+ jaar

kinderen skien myrkdalen

Zodra kinderen van deze leeftijd een aantal basisvaardigheden onder de knie hebben, is het een goed moment om meer nieuwe activiteiten te introduceren, zodat ze hun zelfvertrouwen echt kunnen opbouwen. Het is niet ongebruikelijk dat je kind na een week les al kan doorstromen naar makkelijk blauw of gemiddeld terrein.

Vergeet niet dat de coördinatie, kracht en het uithoudingsvermogen van je kind zich in dit stadium allemaal nog aan het ontwikkelen zijn. Voor jongeren met meer zelfvertrouwen is dit een goed moment om parallelle bochten te introduceren en stokken te gebruiken om de bocht in te zetten als ze die gebruiken.

Skiën voor tieners

ski springen

Meestal kunnen tieners de meeste sporten gemakkelijk en snel oppikken. Interessant genoeg hebben ze echter de neiging om skiën langzamer op te pakken dan jongere kinderen.

Dit komt vaak doordat ze te veel nadenken over de instructies en het mechanisme. Zo zie je soms tieners worstelen op de beginnerspiste, terwijl de kleintjes er op los scheuren. Tieners komen er uiteindelijk wel, maar soms springen ze uit frustratie eerder naar meer uitdagende pistes dan zou moeten.

Als hun kennis van de basis van het skiën niet solide genoeg is, kan dat hun vooruitgang op de lange termijn schaden. Natuurlijk zijn er tieners die beginnen met skiën en het allemaal vanzelf gaat. Dit komt echter niet vaak voor.

Als je je tiener hebt ingeschreven voor skiles, zorg er dan voor dat ze in een groep van hetzelfde niveau en dezelfde leeftijd zitten. Als tiener is er niets erger dan skiles krijgen met een groep jongere skiërs.

Ze willen absoluut met skiërs van dezelfde leeftijd zijn. Bovendien willen ze het liefst een instructeur die hen in staat stelt om te genieten en plezier te hebben.

Freestyle Skiën en Boarden

Freestyle skiën en boarden zijn populair onder tieners op de pistes. Dat betekent dat sneeuwparken dé plek zijn om rond te hangen, vooral tijdens de vakantie.

Dus als je kinderen meedoen, zorg er dan voor dat ze de nodige vaardigheden hebben. Onthoud dat er ongelukken kunnen gebeuren als ze te zelfverzekerd worden. Als ze sprongen of trucs gaan doen, zorg dan dat ze rugbescherming dragen om hun veiligheid te garanderen. Ook is het belangrijk om goede dames skikleding te dragen.

Hoe weet je of je kind klaar is om te gaan skiën?

Het eerste wat je moet doen is kijken naar het temperament van je kind. Hoe gaan ze om met nieuwe ervaringen en raken ze opgewonden van uitdagingen? Of zijn ze snel gefrustreerd? Een ander punt dat je moet bespreken is hoeveel jullie van plan zijn te skiën als je kind ouder wordt.

Hoe je kinderen leren skiën

Voordat je je kind de sneeuw in laat gaan, moet je thuis eerst even oefenen. Laat ze oefenen met het aantrekken van hun uitrusting en laat ze rondlopen met hun skischoenen aan.

Doe ook de ski’s om en laat je kind dan rondglijden. Zo kunnen ze wennen aan het gevoel van skiën. Dit zijn allemaal kleine stapjes die vertrouwen wekken en ervoor zorgen dat ze zich vertrouwd voelen met de uitrusting en kleding zoals een goede dames winterjas. Als ze eenmaal vertrouwd zijn met hoe alles in elkaar zit, zal het gemakkelijker zijn om ze te leren skiën in de sneeuw.

Onthoud dat skiën draait om genieten en plezier hebben, dus je kind moet net zoveel plezier hebben als jij. Dat betekent dat je niet te veel hoeft te stressen over techniek en vooruitgang. Zolang ze de juiste manier van skiën kennen, evenals de veiligheidsmaatregelen, is alles goed. En met aanmoediging zullen je kinderen het skiën in een mum van tijd onder de knie hebben.

Welke skilessen zijn er voor kinderen?

Het volgen van skilessen is ideaal voor kinderen om goed te leren skiën. Zo kunnen ze veiliger skiën op de piste, omdat ze weten hoe ze blessures en ongelukken kunnen voorkomen. Daarom zijn een paar dagen skiles per jaar een uitstekende investering voor de vooruitgang van je kind.

Over het algemeen hebben beginnende skiërs twee tot drie lessen nodig voordat ze zelfstandig gaan skiën. Kinderen leren in verschillende tempo’s, dus skischolen en skioorden beoordelen het leren op basis van vaardigheden.

Zowel skischolen als resorts bieden privé- en groepslessen voor kinderen. Privélessen zijn natuurlijk duurder dan groepslessen, maar je krijgt wel meer individuele aandacht.

Skischolen hebben verschillende leeftijdseisen voor kinderen. Bij de meeste skischolen moeten kinderen minstens drie jaar oud zijn om aan een ski-programma te beginnen.

Sommige resorts accepteren twee- of tweeënhalfjarige kinderen in hybride ski- en spelprogramma’s. Lessen van een hele dag zijn de voordeligste skilessen, en deze zijn niet al te veeleisend als de activiteiten bestaan uit spel- en skilessen.

Skischolen beginnen met lesgeven aan kinderen vanaf de leeftijd van vier tot vijf jaar, omdat dit goede leeftijden zijn om te beginnen. Sommige skigebieden bieden ook eendaagse proeflessen aan.

FAQs

kind-sneeuw-piste

Wat is de beste leeftijd om met skiën te beginnen?

De meesten zeggen dat kinderen kunnen skiën zodra ze kunnen lopen. Een kind kan echter nog niet veel als het nog maar één of twee jaar is. Als ze rond deze leeftijden beginnen, zullen ze langzaam vooruitgang boeken, dus kun je het beste wachten tot je drie jaar bent.

Houd er ook rekening mee dat niet alle kinderen op hetzelfde moment klaar zijn om te skiën. De persoonlijkheid van je kind is een van de bepalende factoren bij het skiën. Het is goed om je kinderen een uitdaging te geven, maar ze te veel pushen kan averechts werken. Wees voorzichtig als je wilt dat je kinderen levenslange skiërs worden.

Kan een 2-jarige skiën?

Zoals eerder gezegd, kunnen kinderen beginnen met leren skiën zodra ze kunnen lopen, dus ja, het is mogelijk, maar moeilijk. Sommige kinderen beginnen al met 18 maanden en de meesten kunnen zelfstandig skiën op beginnersterrein als ze twee jaar oud zijn, maar zulke kinderen zijn vrij zeldzaam.

De meeste skischolen geven echter al op driejarige leeftijd les aan kinderen. Dat komt omdat skileraren de kinderen binnen een paar dagen kunnen trainen om zelfstandig te skiën op de beginnerspiste.

Is het gemakkelijker voor peuters om te skiën of snowboarden?

Skiën is over het algemeen gemakkelijker dan snowboarden, ongeacht de leeftijd. Daarom kunnen kinderen het beste eerst leren skiën om vertrouwen te krijgen in de sneeuw voordat ze gaan snowboarden.

Hoewel skiën makkelijker te leren is, is het een grotere uitdaging om het onder de knie te krijgen. Snowboarden is moeilijker te leren, maar gemakkelijker te perfectioneren.

Kun je met baby gaan skiën?

Niets houdt je tegen om met baby’s of peuters op skivakantie te gaan. Zelfs als ze nog niet mogen skiën, kunnen ze genieten van het spelen in de sneeuw en de frisse berglucht. Bepaalde skigebieden zijn meer geschikt voor skiën met kinderen en baby’s, dus bekijk de faciliteiten voordat je boekt.

Wat kunnen peuters doen in skigebieden?

Skigebieden bieden verschillende activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. Bovendien zijn er wekelijkse lesprogramma’s voor peuters.

Vaak hebben resorts overdekte speelruimten, tochten met een snowcat, tubing, ijsbanen, livemuziek, kampvuren en zelfs alpine achtbanen. Sommige skioorden hebben recreatiecentra om te zwemmen, tennissen, klimmen en nog veel meer.

Hoeveel skilessen heeft een kind nodig?

Over het algemeen hebben kinderen twee tot drie skilessen nodig voordat ze zelfstandig kunnen skiën (onder toezicht van een volwassene natuurlijk). Elk kind leert echter in een ander tempo. Het is dus beter om hun leerproces te beoordelen op basis van vaardigheden dan op basis van het vereiste aantal lessen.

Voordat een kind zelfstandig gaat skiën, moet het een aantal specifieke vaardigheden leren. Deze omvatten zelfstandig stoppen op een helling, betrouwbaar draaien in beide richtingen en in en uit de stoeltjeslift stappen. Ook moeten ze groene pistes kunnen skiën (beginnersterrein).

Laat een reactie achter