Een gesprek over de dood kan erg confronterend zijn. Toch is het belangrijk dat we het gesprek vroeg of laat aan durven te gaan. Na het overlijden zijn er veel dingen die er moeten gebeuren. Het rouwproces is al zwaar genoeg, daarom kan het een geruststellend gevoel geven om voor het overlijden alles geregeld te hebben. In dit artikel informeren we je over de verschillende voorbereidingen die je kunt treffen, zoals het afsluiten van een passende uitvaartverzekering.

Waarom zou ik kiezen voor een uitvaartverzekering?

uitvaart-grafkist-auto-bloemen

Een uitvaartverzekering (niet te verwarren met een overlijdensverzekering) kan erg veel rust met zich meebrengen. Wanneer je overlijdt en niet voldoende spaargeld hebt, dan zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de uitvaartkosten. Het kan dan een fijn idee zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Daarbij komt dat je ook de mogelijkheid hebt om niet alleen de financiële zorgen bij je nabestaanden uit handen te nemen, maar ze door middel van je uitvaartverzekering ook de beste begeleiding te bieden na jouw overlijden. Je kunt ook financiële zekerheid creëren voor je nabestaanden met een overlijdensrisicoverzekering. Dit is een tijdelijke verzekering waarbij je een bepaald bedrag laat uitkeren na je overlijden. Het is mogelijk om zelf een looptijd te kiezen tussen de 10 en 30 jaar. Het bedrag komt vervolgens vrij als je overlijdt voordat de verzekering is afgelopen.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Het is belangrijk dat je goed weet wat je wensen zijn, voordat je een beslissing maakt. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden op het gebied van de uitvaartverzekering. Een veelgekozen verzekering is de naturaverzekering; wanneer je komt te overlijden, ontvang je een dienstenpakket. De belangrijkste diensten worden gedekt door de verzekeraar. Daarnaast ontvangen je nabestaanden een bedrag dat vrij te besteden is aan de aanvullende wensen. Een andere optie is de kapitaalverzekering. Bij deze verzekering worden de vaste diensten niet gedekt door de aanbieder. In plaats daarvan ontvangen de nabestaanden een bedrag waarmee ze zelf de uitvaart kunnen regelen. Bij een koopsomverzekering moet je eenmalig geld inleggen. Met dat geld wordt een deel van de uitvaart vergoed.

Omgaan met afscheid nemen

boeket-bloemen-begrafenis

De dood komt voor sommigen erg onverwachts. Wanneer je te maken hebt met een ziekte weet je het misschien al langer van tevoren. Het kan dan erg lastig zijn om je erbij neer te leggen. Als je weet dat je bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek bent, zijn er een hele hoop zaken die opeens op je afkomen. Niet alleen het afsluiten van een verzekering, maar ook andere kwesties zoals: de keuze om wel of geen donor te worden, het opstellen van het testament etc. Wanneer je nog niet zo goed kan bevatten dat dit de werkelijkheid is of je bijvoorbeeld kampt met angsten voor de dood, kan het een goed idee zijn om een dokter of een psycholoog in te schakelen. Gun jezelf vooral de tijd en ruimte om met het slechte nieuws om te leren gaan.

Laat een reactie achter