Drink jij graag en regelmatig wijn, of ben je meer iemand die zo nu en dan eens een glaasje drinkt, bijvoorbeeld tijdens een feestje of op een gezellig terras? Wat voor wijndrinker je ook bent, de kans is groot dat je in de loop der jaren wijn hebt gedronken uit heel wat verschillende landen. Met welke wijnlanden heb jij al eens kennisgemaakt?

Genoeg keuze dichtbij huis

wijn-glazen-drank-alcohol

Wijn hoeft in principe nooit van echt ver te komen. Dichtbij huis hebben we namelijk boordevol keuze. Zo kun je kiezen voor wijn uit ons eigen land. Alhoewel Nederland niet bekendstaat als een groot wijnland, al is het maar doordat ons klimaat niet altijd in ons voordeel werkt, lukt het toch steeds meer om prima wijnen in eigen land te produceren. Of je ze weleens gedronken hebt, dat is de vraag, want het blijft iets dat zich vooral op kleine schaal afspeelt. Ben je echter een beetje een wijnliefhebber, dan is er best kans dat je wel eens een Nederlandse wijn hebt geproefd.

Groter is de kans echter dat je een wijn uit één van onze buurlanden hebt gedronken: Duitsland. Duitsland kent een aantal wijngebieden, waarvan de Moezel in Nederland waarschijnlijk het meest bekend is. Vanwege zijn wijnen, maar ook omdat veel mensen hier graag op vakantie gaan. Dat ze er prima wijnen kunnen ontdekken, speelt daarbij vast en zeker een rol!

Maar er is natuurlijk meer wijn in Europa. Frankrijk staat erom bekend, en de kans is behoorlijk groot dat je meer dan eens een Franse wijn in je glas hebt gehad. Of een Spaanse, of Italiaanse, ook landen waar veel wijn vandaan komt. Naast deze bekende, klassieke wijnlanden zijn er meer Europese landen die aan de weg timmeren als het gaat om wijn. Vaak zijn dit landen uit Oost-Europa, die steeds betere wijnen presenteren. Genoeg keuze dus, binnen Europa!

Wijnen van buiten Europa

wijnglazen

Alhoewel we in Europa al volop keuze hebben, is de kans groot dat je ook weleens wijn van buiten ons werelddeel hebt gedronken. Zuid-Afrika staat bijvoorbeeld ook bekend om zijn goede en betaalbare wijnen, en deze zijn in ons land dan ook behoorlijk populair. En wist je dat ze ook in Nieuw Zeeland wijn maken? Zo’n fles legt een aardige weg af voor jij ervan kunt genieten, maar kenners vinden dit absoluut de moeite waard.

Ook uit Amerika komt behoorlijk wat wijn. Binnen de Verenigde Staten staat vooral Californië erom bekend, en ook deze wijnen vinden goed hun weg binnen Europa. Net als bijvoorbeeld Argentijnse wijn, of wijn uit Chili. Allemaal landen met een eigen wijncultuur, en dankzij hun klimaat en manier van werken ook echt unieke smaken. Heb jij ze al eens geproefd?

Laat een reactie achter