Als je je ooit hebt afgevraagd of afslankpillen je kunnen helpen met afvallen, dan ben je niet de enige. We hebben allemaal de advertenties ervoor gezien, die wonderbaarlijke resultaten beloven en vaak voor-en-na foto’s bevatten die te mooi lijken om waar te zijn. Maar wat zijn afslankpillen eigenlijk? Werken ze echt? En zo ja, welke moet je dan gebruiken? Laten we eens kijken.

Wat zijn afslankpillen?

Afslankpillen zijn supplementen of medicijnen die beloven je te helpen sneller af te vallen dan met alleen een dieet en lichaamsbeweging. Veel van deze supplementen bevatten natuurlijke ingrediënten zoals groene thee-extract en cafeïne, terwijl andere synthetische ingrediënten bevatten zoals efedrine of phentermine. Sommige beloven je stofwisseling te stimuleren of je eetlust te onderdrukken, terwijl andere beweren de vetopname te blokkeren of je energieniveau te verhogen. Het belangrijkste om te onthouden is dat er geen “magische pil” bestaat als het gaat om afvallen; de beste manier om het te doen is via een gezond en evenwichtig dieet in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging. Toch kunnen afslankpillen in sommige situaties een rol spelen, afhankelijk van het supplement in kwestie.

Werken afslankpillen echt?

Of een dieetpil werkt hangt grotendeels af van het soort supplement en de ingrediënten ervan. Sommige ingrediënten kunnen bijvoorbeeld je stofwisseling tijdelijk stimuleren, maar hebben geen langetermijneffect op gewichtsverlies; andere kunnen de vetopname blokkeren, maar na verloop van tijd ook leiden tot spijsverteringsproblemen; weer andere kunnen je eetlust onderdrukken, maar ook nervositeit of andere ongemakkelijke bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je een supplement neemt – vooral als het synthetische ingrediënten bevat – zodat je precies weet waar je aan begint en wat de mogelijke risico’s zijn.

Verschillende type afslankpillen

vitamine-pillen

Nu is het ook zo dat niet alle afslankpillen hetzelfde zijn. Volgens gezondheidsspecialist Felix van Aken van InfoFitness zijn er 5 verschillende type afslankpillen.

1. Hongeronderdrukkers

Hongeronderdrukkers zijn supplementen die u helpen langer een vol gevoel te hebben, waardoor het gemakkelijker wordt uw porties te beperken en de hoeveelheid calorieën die u binnenkrijgt te verminderen. Ze werken meestal door het niveau van serotonine in uw hersenen te verhogen, waardoor u zich na het eten voldaan voelt. Enkele populaire honger onderdrukkende ingrediënten zijn glucomannan, groene thee-extract, garcinia cambogia en hoodia gordonii.

2. Vetverbranders

Vetverbranders zijn bedoeld om vetverlies te versnellen door je stofwisseling te stimuleren. Meestal bevatten ze stimulerende middelen zoals cafeïne of groene thee-extract, die het energieniveau verhogen en de thermogenese stimuleren – het proces van het lichaam om voedsel om te zetten in warmte-energie. Andere actieve ingrediënten zijn capsaïcine uit chilipeper-extract, zoethout-extract en CLA (geconjugeerd linolzuur).

3. Thermogenen

Thermogenen zijn ook supplementen die de stofwisseling verhogen, maar in plaats van cafeïne gebruiken ze meestal kruiden zoals guarana-extract, peper-extract en groene thee-extract. Het idee achter thermogenen is om de lichaamstemperatuur een beetje te verhogen waardoor het lichaam meer calorieën moet verbranden om op temperatuur te blijven.

4. Bloedsuikerregelaars

Bloedsuikerregelaars zijn supplementen die de glucoseopname in het bloed reguleren. Ze bevatten voornamelijk plantenextracten zoals gymnema sylvestre, berberine en quercetine, die allemaal helpen bij het herstellen van gezonde bloedsuikerspiegels en een gevoel van verzadiging te behouden na maaltijden.

5. Detox-pillen

Tot slot zijn er detox-pillen. Deze pillen bevatten ingrediënten die bedoeld zijn om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt en je algehele gezondheid verbetert. Ze bevatten vaak ingrediënten zoals spirulina en chlorella, die rijk zijn aan antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam.

Effectieve ingrediënten om op te letten

Als het gaat om natuurlijke ingrediënten, zijn er verschillende die bewezen effectief zijn bij het helpen bij gewichtsverlies wanneer ze worden ingenomen in combinatie met een gezonde levensstijl. Groene thee-extract bevat antioxidanten en cafeïne die de stofwisseling tijdelijk kunnen stimuleren, guaranazaadextract bevat cafeïne die de eetlust kan helpen onderdrukken, chroompicolinaat helpt de trek te verminderen door de insulinegevoeligheid te vergroten en glucomannan helpt volheid te bevorderen door water in de maag te absorberen en in omvang uit te breiden. Al deze ingrediënten zijn veilig voor de meeste mensen wanneer ze in de aanbevolen doses worden ingenomen, maar zoals altijd moet je jouw arts raadplegen voordat je met een nieuw supplement begint.

Laat een reactie achter