Glanzend haar, een stralende huid en gezonde nagels; dat krijg je niet alleen door shampoo, conditioner of bodylotion. Nee, door het innemen van de juiste vitamines kun je je haar en huid voeden. Als je je huid, haar en nagels wilt ondersteunen dan moet je biotine oftewel vitamine B8 innemen. Biotine speelt een ondersteunende rol in het voeden van je huid en ondersteunt de conditie van je haar. Ook is deze vitamine goed voor de groei van je nagels, vitamine B8 draagt namelijk bij aan een normale stofwisseling van eiwitten en de nagels zijn gemaakt van eiwitten. Niets voor niets voor biotine daarom ook wel een ‘beauty’ vitamine genoemd. Lees meer over deze vitamine in het artikel.

Wat is biotine precies?

Biotine is één van de acht B-vitaminen uit het vitamine B-complex. Het zijn water in oplosbare vitamines, wat in houdt dat je lichaam alleen de hoeveelheid vitaminen opneemt die het nodig heeft. Het slaat dus geen reserve op, zoals andere vitamines wel doen. Omdat het een goede ondersteuning biedt aan het haar, de huid en nagels nemen vaak mensen vitamine B8 als voedingssupplementen in. Biotine heeft namelijk nog meer voordelen dan enkel goed te zijn voor haar, huid en nagels. Zo maakt het energie vrij uit voeding, is daarnaast voor het concentratievermogen en geheugen en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Daarnaast draagt het bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten en zorgt het voor het behoud van een normale structuur en functie van de slijmvliezen.

Hoe krijg je biotine binnen?

green and white medication pill in clear glass jar

Je kunt biotine uit voedingsmiddelen krijgen. Zoals gezegd zijn biotine en eiwitten met elkaar verbonden. Je krijgt dan ook gemakkelijk vitamine B8 binnen als je voedingsmiddelen eet die eiwitten bevatten. Zo kun je biotine halen uit eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Uit deze producten haal je maar een kleine hoeveelheid biotine. Als je meer vitamine B8 binnen wilt krijgen omdat je een gezondere huid of haar wilt, kan je ook voedingssupplemmenten slikken. Zo zit bijvoorbeeld in het vitamine B complex ook biotine.

Te veel of te weinig vitamine B8

sportschool-sporten

Voor bijna elke vitamine is er een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid door het voedingscentrum of gezondheidsraad vastgesteld. Dat geldt niet voor vitamine B8. Wel is er een er een Adequate Inneming (AI) vastgesteld per leeftijdsgroep. Dit houdt in dat je deze hoeveelheid niet moet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. Voor kinderen van 4 tot 10 jaar is dit 25 mg biotine per dag en voor volwassenen 40 mg per dag. Op het moment dat je lichaam te weinig vitamine B8 binnen krijgt kunnen er huidafwijkingen ontstaan of kan je last krijg van bloedarmoede of een depressie veroorzaken. Gelukkig komt een tekort nauwelijks voor. Een tekort krijg je alleen als je veel rauwe eieren eet, rauw eiwit bevat namelijk avidine, een stof die ervoor zorgt dat je biotine niet meer kunt opnemen in je lichaam. Vitamine B8 is net als de overige B vitamines in wateroplosbaar, te veel biotine komt dan ook nauwelijks voor. Als je teveel binnenkrijgt wordt dit niet door het lichaam opgeslagen maar plas je het gewoon uit. Wil je dus een gezonde huid, stralend haar en lange nagels, zorg er dan voor dat je elke dag de juiste hoeveelheid biotine binnenkrijgt!

Laat een reactie achter