Je wist dat fietsen goed was voor je gezondheid en goed voor de planeet, maar wist je dat het ook goed was voor je bedrijf? Het lijkt wel of er elke dag meer onderzoek komt dat bevestigt dat mensen die met de fiets naar het werk gaan gelukkiger zijn, productiever en minder ziektedagen opnemen. Het is dus geen wonder dat steeds meer bedrijven fietsvriendelijkheid tot een prioriteit in hun bedrijfscultuur maken. Als je geïnteresseerd bent in het opzetten van een fietsprogramma in je bedrijf maar niet zeker weet waar je moet beginnen, dan helpen wij je verder. De volgende 10 stappen kunnen op maat gemaakt worden aan je specifieke behoeften en omstandigheden.
1. Parkeren
Dit is een eenvoudige, maar ook cruciale stap. Als je werknemers naar het werk willen fietsen maar ze kunnen nergens hun fiets opbergen als ze er aankomen, zullen ze minder geneigd zijn dat te doen. Zorgen voor een veilige fietsenstalling is een van de gemakkelijkste manieren om je werknemers aan te moedigen te gaan fietsen. Het nalaten ervan is de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat alle andere pogingen die je doet om fietsvriendelijkheid te bevorderen mislukken. Het aanbieden van fietsenstallingen met een fietsenrek is de eenvoudigste manier om je werknemers de boodschap te sturen dat je om fietsen geeft en de behoeften van fietsers begrijpt.
2. Stimuleer
Iedereen houdt van een prijs! Het aanbieden van stimulansen voor het fietsen gaat een heel eind om onwillige fietsers aan te moedigen op het zadel te springen. Ontwikkel een stimuleringsprogramma voor je werknemers dat hen beloont voor afgelegde kilometers, of dagen fietsen naar het werk per week. De stimulansen kunnen financieel zijn, zoals werknemers een klein bedrag betalen voor elke dag dat ze naar het werk fietsen, of ze kunnen de vorm aannemen van subsidies voor fietsen en fietsuitrusting. Werknemers die lopen, fietsen of carpoolen kunnen tot 3 punten per dag verdienen, en de punten inwisselen voor prijzen zoals massages, acupunctuur en andere gezondheidsdiensten in het fitnesscentrum van het bedrijf, of ze kunnen ervoor kiezen hun punten om te zetten in euro’s die ze aan hun loonstrookje toevoegen.
3. Bouw er een cultuur omheen
Hoewel incentives een geweldige manier zijn om nieuwe fietsers aan te moedigen op het zadel te springen, zullen veel mensen zich nog steeds geïntimideerd voelen door het idee naar het werk te fietsen. Door op je werkplek een leuke en inclusieve fietscultuur op te bouwen, kun je meer van je werknemers aan boord krijgen. Organiseer sociale ritjes voor je werknemers, zoals een lunch ritje naar een café of een park in de buurt voor een snelle picknick. Moedig werknemers die al met de fiets pendelen aan om hun collega’s te bereiken om op weg van en naar het werk te gaan bike-poolen. Houd middelen bij de hand om je werknemers in contact te brengen met de dingen die ze nodig hebben om met fietsen te beginnen, zoals lijsten van plaatselijke fietsenwinkels en fietsroutekaarten van de plaatselijke omgeving.
Het organiseren van een ‘Fiets naar werk dag’ is ook een van de gemakkelijkste manieren om meer werknemers aan het fietsen naar het werk te krijgen, door een vriendschappelijke wedstrijd aan te bieden om meer fietsers aan te moedigen.
4. Zorg voor extra voorzieningen
Afhankelijk van je beperkte ruimte en de afstand die de meeste van je werknemers moeten afleggen om naar het werk te komen, kunnen extra voorzieningen zoals douches en kleedkamers enorm voordelig zijn. Het is duidelijk dat als je een klein café runt en de meeste van je werknemers in de buurt wonen, dit niet haalbaar en ook niet nodig is. Maar voor grotere bedrijven of bedrijven waar veel werknemers lange afstanden pendelen kan het aanbieden van douches, kleedkamers en lockers het ontbrekende stukje van de puzzel zijn voor mensen die graag naar het werk willen fietsen maar dat nu niet doen. Denk aan een voorziening waar werknemers meteen een ondergrondse fietskluis inrijden, compleet met rijen fietsenrekken met daarbij een kleedkamer om te douchen en om te kleden voor ze naar naar kantoor gaan.
5. Bied onderwijs
Als je zelf elke dag fietst, kan het gemakkelijk zijn te vergeten dat fietsen een vaardigheid is die niet iedereen beheerst. Als je probeert om meer fietsers in je bedrijf aan te moedigen, bedenk dan dat veel van je werknemers zich niet op hun gemak zullen voelen op de fiets. Misschien hebben ze sinds hun kindertijd niet meer gereden, of misschien hebben ze helemaal nooit leren fietsen. Help die barrières te verkleinen door fietseducatie aan te bieden. Je zou dit kunnen doen door plaatselijke fietsinstructeurs in te schakelen (praat met je plaatselijke organisatie voor fietsvoorlichting) voor lunch- of avondworkshops die de werknemers kunnen bijwonen.
Als het niet haalbaar is om instructeurs te laten komen, kun je middelen bij de hand hebben om je werknemers in contact te brengen met plaatsen in de wijdere gemeenschap waar ze in een comfortabele omgeving kunnen leren fietsen.
6. Bied diensten aan
Buiten de basics die nodig zijn voor werknemers om naar werk te fietsen, zijn er nog een paar andere dingen die het gemakkelijker kunnen maken om elke dag te fietsen. Een fietsreparatie locatie voor je werknemers bieden, biedt hun de gemoedsrust van de wetenschap dat ze nog thuis kunnen komen als ze op weg naar het werk in de problemen komen. Je reparatiestation kan zo eenvoudig zijn als een bandenpomp of kettingglijmiddel, of zo complex als een complete fietsgereedschapset met fietssteunen en misschien zelfs reserve-onderdelen. Een how-to boek bij de hand hebben, kan ook nooit kwaad.
7. Denk na over de locatie
Als je nog in de planningsfase van je zaak zit, heb je de kans om een stapje verder te gaan met je fietsvriendelijkheid. Of liever nog, minder en veiliger kilometers te maken. Kijk of je je zaak kunt situeren op een locatie die gemakkelijk met de fiets bereikbaar is. Idealiter zou dat langs een beschermd fietspad of een verkeersluwe route zijn. Als je wat speelruimte hebt in het soort gebouw waarin je kunt werken, zoek dan iets waar mensen hun fiets mee naar binnen kunnen nemen. Als je bedrijf noodzakelijkerwijs in een landelijk gebied ligt of op grote afstand van waar veel van je werknemers waarschijnlijk zullen wonen, zal het nog noodzakelijker zijn om een ruimte te zoeken met douches en kluisjes voor lange-afstand pendelaars, of tenminste een waar je die in kunt bouwen.
8. Denk buiten het kantoor
Een fietscultuur op je werkplek creëren is al geweldig, maar je bedrijf betrekken bij de bredere fiets gemeenschap is nog beter! Deelname aan gemeenschapsinitiatieven zoals open straten evenementen, biedt je werknemers de gelegenheid zich betrokken te voelen bij het fietsen als een beweging en niet alleen als een activiteit, en de positiviteit te ervaren die een sterke fiets bevolking een stad of dorp kan brengen.
Je kunt betrokken raken via initiatieven zoals door de werkgever gesteund vrijwilligerswerk, financiële sponsoring, of zelfs het organiseren van een evenement, wat voor je bedrijf maar het meest zinvol is.
9. Stel fietsen ter beschikking
Een paar van de tech reuzen die we zo goed kennen lopen al jaren voorop, niet alleen in wereldwijde tech overheersing, maar ook in fietsvriendelijke bedrijfsstrategie. Google, Apple, en Facebook hebben allemaal grote vloten fietsen op hun campussen voor gratis gebruik. Hoewel fietsprogramma’s met honderden gratis fietsen buiten het bereik van de meeste bedrijfseigenaren liggen, kunnen zelfs bedrijven met veel bescheidener middelen hun werknemers toch op de een of andere manier van fietsen voorzien. Overweeg een paar fietsen bij de hand te houden die je werknemers kunnen lenen voor hun lunch- of nachtelijke boodschappen.
Voor veel mensen die al jaren niet meer op een fiets gezeten hebben, kan het idee om in een eigen fiets te investeren onaantrekkelijk zijn omdat ze de voordelen niet zien of niet zeker weten of ze ze wel echt zullen gebruiken. Het aanbieden van fietsen voor kortstondig gebruik kan de niet-overtuigden ervan overtuigen dat fietsen echt leuk en handig is, en kan net het extra zetje zijn dat ze nodig hebben om op een dag zelf een fiets te nemen.
10. Stel doelen
In bijna elk aspect van het runnen van een bedrijf stel je doelen en probeer je die te bereiken. Net zoals je maatstaven hebt om je succes te meten in verkoop, merk bereik, klanten werven, of wat het ook is dat je probeert te bereiken, kun en moet je ook doelen stellen voor het fietsprogramma van je bedrijf. Wil je dat tegen het eind van het jaar 20% van je personeel elke dag met de fiets naar het werk komt? Of 75%? Misschien wil je wel dat 100% van je personeel minstens twee keer per week met de fiets naar het werk gaat. Door een doel te stellen voor je fietsprogramma kun je je successen bijhouden, zien wat werkt, en begrijpen waar en wanneer je harder moet werken.
Een sterk fietsprogramma op je werkplek is veel meer dan een leuk idee of een teambuilding oefening, maar een belangrijke stap in het realiseren van je inzet voor duurzaamheid, gezondheid van de gemeenschap, en welzijn. Hoewel woon-werkverkeer met de fiets voor velen een afschrikwekkend idee kan zijn, kan de steun van de werkgemeenschap en collega’s net de aanmoediging zijn die nodig is om in het zadel te springen. Een fietsprogramma opzetten is niet moeilijk, het vergt alleen een paar veranderingen en een beetje inspanning, en je werk zal het uiteindelijk meer dan waard zijn.
Laat een reactie achter