Het is geen wonder dat etherische oliën volop in de belangstelling staan omdat wordt beweerd dat ze niet alleen de symptomen verhelpen, maar ook genezende eigenschappen bezitten. Maar werken deze geconcentreerde plantaardige oliën echt?

Etherische oliën kunnen een positieve invloed op jouw gezondheid en welzijn hebben, zolang je ze maar op een veilige manier gebruikt. Wil jij ook eens etherische oliën proberen? Ontdek dan in dit artikel bij welke aandoeningen ze kunnen helpen en hoe je echte etherische olie van hoge kwaliteit kunt vinden, aangezien niet alle producten hetzelfde zijn gemaakt.

Wat zijn etherische oliën?

cbd-olie-flesje

Etherische oliën zijn in principe plantenextracten. Ze worden gemaakt door verschillende delen van een plant (bloemen, schors, bladeren of fruit) te stomen of te persen om de verbindingen, die geur produceren, vast te houden. Er kunnen wel enkele kilo’s van een plant nodig zijn om een enkele flesje etherische olie te produceren. Naast het creëren van geur, vervullen etherische oliën ook andere functies in planten.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is het gebruik van etherische oliën voor een therapeutisch voordeel. Aromatherapie wordt al eeuwenlang gebruikt. Bij inademing reizen de geurmoleculen in de etherische oliën van de reukzenuwen rechtstreeks naar de hersenen en hebben ze vooral invloed op de amygdala, het gedeelte van de hersenen dat emoties aanstuurt.

Etherische oliën kunnen ook door de huid worden opgenomen. Een massagetherapeut kan een paar druppels wintergroen aan een olie toevoegen om strakke spieren tijdens een massage te helpen ontspannen. Een huidverzorgingsbedrijf kan lavendel aan badzout toevoegen om een rustgevend gevoel bij het baden te creëren.

Hoewel mensen beweren dat etherische oliën natuurlijke remedies voor een aantal aandoeningen zijn, is er nog onvoldoende onderzoek gedaan om de effectiviteit ervan voor de menselijke gezondheid vast te stellen. De resultaten van laboratoriumonderzoeken zijn echter veelbelovend. Er is een onderzoek gevonden waarbij bepaalde etherische oliën een infectie met de bacterie Borrelia burgdorferi (de ziekte van Lyme) beter zouden kunnen doden dan antibiotica – maar de resultaten in klinische onderzoeken bij mensen zijn gemengd.

Sommige onderzoeken geven aan dat er een voordeel is bij het gebruik van etherische oliën, terwijl andere geen verbetering van de symptomen laten zien. Klinische onderzoeken hebben gekeken of etherische oliën aandoeningen kunnen verlichten, zoals:

 • Vrees
 • Depressie
 • Misselijkheid
 • Slapeloosheid
 • Slechte eetlust
 • Droge mond

Hoe kun je etherische oliën veilig gebruiken?

aroma-diffuser-geurwolkje

Bron: Geurwolkje.nl

De kwaliteit van etherische oliën op de markt varieert enorm, van pure etherische oliën tot die verdund zijn met minder dure ingrediënten. En omdat er geen regelgeving is, vermeldt het etiket misschien niet eens alles wat er in het flesje zit dat je koopt. Daarom mogen etherische oliën niet worden ingenomen.

In een openbare ruimte of in een huishouden met meerdere leden kan etherische olie mensen verschillend beïnvloeden. Pepermunt wordt bijvoorbeeld vaak bij hoofdpijn aanbevolen. Maar als je het gebruikt in de buurt van een kind, dat jonger dan 30 maanden is, kan het kind nerveus worden. Het kan dus ook een negatief effect hebben. Bovendien kan iemand met een snelle hartslag negatief reageren op pepermunt.

De veiligste manieren om etherische oliën te gebruiken, zijn onder meer:

 • Aroma diffuser: Een aroma diffuser helpt je huis geurvrij en fris te houden. Door het toevoegen van etherische oliën aan het water ontstaat een verneveling die een heerlijke geur door je huis verspreidt. Sommige aroma diffusers zijn ook te gebruiken als luchtbevochtiger of bij symptomen van verkoudheid of om de lucht in huis te desinfecteren.
 • Accessoires voor aromatherapie: kettingen, armbanden en sleutelhangers gemaakt van absorberende materialen waar je etherische oliën op aanbrengt en die je de hele dag ruikt.
 • Lichaamsolie: een mengsel van etherische oliën met een dragerolie zoals bijvoorbeeld olijf-, jojoba- of kokosolie, die in de huid kan worden gemasseerd. Omdat etherische oliën geconcentreerd zijn, kunnen ze irritatie veroorzaken. Gebruik ze dus niet rechtstreeks op de huid.
 • Aromastick: deze draagbare plastic sticks, ook wel aromatische (neus)inhalators genoemd, hebben een superabsorberend katoenen lontje, dat de etherische olie opneemt. Ze worden geleverd met een hoesje om de geur vast te houden, totdat je er klaar voor bent.

Allergische reacties op etherische oliën

Een klein aantal mensen kan op bepaalde etherische oliën irritatie of allergische reacties ontwikkelen. De kans op een slechte reactie is groter als je lijdt aan atopische dermatitis of als je in het verleden slecht op topische producten reageerde. Hoewel je van elke etherische olie een reactie kunt ervaren, zijn sommige waarschijnlijk problematischer, waaronder:

 • Oregano-olie
 • Kaneelschorsolie
 • Jasmijnolie
 • Citroengrasolie
 • Ylang-ylang-olie
 • Kamilleolie
 • Bergamotolie

Omdat pure etherische oliën krachtig zijn, is het verdunnen ervan in een dragerolie de beste manier om een slechte reactie te voorkomen. Raadpleeg een arts als je na het aanbrengen van etherische oliën een rode, jeukende uitslag of netelroos krijgt. Je hebt dan mogelijk een allergische reactie.

Welke etherische oliën zijn het beste?

cbd-olie

Er zijn tientallen etherische oliën, allemaal met verschillende geuren en een chemische samenstelling. Welke etherische oliën het beste zijn, hangt af van de symptomen die je wilt verzachten of van de geuren die je verkiest. Enkele van de meest populaire etherische oliën zijn onder meer:

 • Lavendelolie: veel mensen vinden de geur van lavendel ontspannend. Het wordt vaak gebruikt om stress en angst te verlichten en om een goede nachtrust te bevorderen.
 • Tea tree olie: deze etherische olie, ook wel Melaleuca genoemd, werd door de inheemse bevolking van Australië voor wondgenezing gebruikt. Tegenwoordig wordt het vaak voor acne, voetschimmel en insectenbeten toegepast.
 • Pepermuntolie: er zijn aanwijzingen dat etherische olie van pepermunt, wanneer het wordt ingenomen in een capsule met een maagsapresistentie (van een vertrouwde leverancier van gezondheidssupplementen) helpt bij het verlichten van de symptomen van het prikkelbare darm syndroom (IBS). Het kan ook, wanneer het plaatselijk wordt aangebracht, spanningshoofdpijn verlichten.
 • Citroenolie: veel mensen vinden de citrusgeur van citroenolie een stimulans voor de stemming. Het wordt ook vaak gebruikt in zelfgemaakte schoonmaakproducten.

Hoe je etherische oliën van hoge kwaliteit kunt vinden

Geurwolkje-aroma-therapie

Bron: Geurwolkje.nl

Het belangrijkste om te overwegen bij het kopen van etherische oliën, is de productkwaliteit. Veel bedrijven beweren dat hun etherische oliën van ‘therapeutische kwaliteit’ zijn, maar dat is slechts een marketingterm.

Helaas zijn er veel producten, die je online of in winkels kunt vinden, niet correct geoogst of die mogelijk iets bevatten dat niet op het etiket staat.

Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het winkelen voor pure etherische oliën:

 • Kijk op het etiket: het moet de Latijnse naam van de plant, informatie over de zuiverheid of andere ingrediënten die eraan zijn toegevoegd bevatten. Ook het land waarin de plant is gekweekt moet vermeld staan.
 • Evalueer het bedrijf: koop producten van een bekend en gerenommeerd aromatherapie bedrijf, dat al enkele jaren bestaat.
 • Kies donkergekleurde flesjes: pure etherische oliën zijn sterk geconcentreerd. Ze kunnen na verloop van tijd plastic flesjes oplossen, waardoor de olie wordt aangetast. De meeste bedrijven verpakken etherische oliën in kleine bruine of blauwe glazen flesjes om de kwaliteit te beschermen.
 • Vermijd ‘geuroliën’: geur- of parfum oliën worden gemaakt van etherische oliën in combinatie met chemicaliën of zelfs volledig van chemicaliën. Ze zijn niet geschikt voor aromatherapie. Zoek in plaats daarvan naar flesjes die een enkele etherische olie in zijn puurste vorm bevatten (100% etherische olie zonder andere vulstoffen).
 • Vergelijk prijzen: etherische oliën variëren in prijs, afhankelijk van hoe de betrokken oogsten en de productie zijn. Binnen een lijn zou er een grote verscheidenheid aan prijzen moeten zijn – rozenolie of sandelhoutolie zal duurder zijn, terwijl zoete sinaasappelolie aan de goedkopere kant zal zijn. Als je een bodemprijs vindt voor een dure etherische olie, is deze waarschijnlijk niet puur.

Etherische oliën kunnen, met slechts een vleugje van hun geur, je humeur verbeteren en je een goed gevoel geven. Voor sommige mensen kunnen ze zelfs de symptomen van verschillende aandoeningen helpen verlichten. Raadpleeg een deskundige op het gebied van integratieve geneeskunde voor meer informatie over hoe je ze in een gezonde levensstijl kunt integreren.

Laat een reactie achter