Geef het maar toe, in de winter fietsen vereist toch net even wat extra. Het is nu dan ook behoorlijk koud buiten. Het liefst zit ik dan ook voor een vuurtje met een deken en een warme chocomelk. Dus hoe kan je de auto of het openbaar vervoer overslaan wanneer het kouder wordt? Het heeft allemaal te maken met comfort, zelfvertrouwen en met de juiste voorbereidingen. Hier zijn mijn tips die ik gebruik sinds ik op mijn Brinckers Bretagne M8 rij van Fietsenwinkel.nl.

1. Fiets juist gekleed

brinckers_m8_rick

Draag niet talloze laagjes als een of andere Michelin mannetje. Kleed je zodat je het nog steeds een beetje fris hebt, want door het fietsen krijg je het toch wel warm. Een synthetische of wollen basis zal nat worden, terwijl een shell jas en broek het vocht buiten houdt. Wees niet te zuinig met handschoenen, dit is namelijk misschien wel het allerbelangrijkste!

2. Maak je E-Bike winter proof

brinckers_m8

Om je e-bike goed te laten werken in de winter, is het van belang dat je de batterij en het display binnen ligt wanneer je hem niet gebruikt. Lithium Ion batterijen kunnen niet zo goed tegen kou, ze lopen dan ook veel sneller leeg bij lage temperaturen. Tevens, bewaar ik mijn e-bike in de garage. Grote temperatuurveranderingen kunnen zorgen voor condensatie in de kabels, schakels en andere gevoelige plekken. Als je jouw e-bike niet binnen kunt zetten weet dan dat koude temperaturen de vloeistoffen en lijm aan kunnen tasten, dit geldt ook voor de luchtdruk in de banden. Voordat je weg gaat kan je het beste even je fiets nachecken. Buiten repareren wanneer het nat is, is natuurlijk altijd vervelend.

4. Houd je elektrische fiets schoon

Fietsen in de wintertijd zorgt ervoor dat de elektrische fiets net even sneller vies zal worden dan in de andere maanden. Dit komt door het feit dat de wegen vaak bestrooid zijn met zand of gravel, en er ligt vaak een laagje strooizout op. Daarom is het belangrijk dat je jouw fiets schoon houdt met een natte doek.

3. Fiets veilig op de e-bike

elektrische_fiets

Dankzij de kortere dagen is het belangrijk om op te vallen op de fiets. Voordat je naar buiten gaat moet je even je lampen controleren en kijken of deze niet bedekt zijn door je bagage of door je kleding. En als je vaak gaat rijden in het donker is het zeker goed om te investeren in reflectieve kleding. Wees altijd extra voorzichtig wanneer je gaat rijden op natte of gladde wegen. Kijk even je banden en remmen na voor slijtage – je hebt alle extra hulp nodig die je maar kunt pakken. Wegmarkeringen en putdeksels kunnen al helemaal gevaarlijk zijn, let dus op bij het oversteken (en probeer zeker niet te draaien op deze plekken). En onthoud altijd: je hebt een langere remweg wanneer het nat of glad is. Het is ook goed om te weten waar je moet rijden op de weg. Neem nooit aan dat je altijd gezien wordt door andere auto’s, al helemaal op de koude dagen waarop de automobilisten door een mistige vooruit kijken of last hebben van de zon.

5. Probeer niet door natte sneeuw heen te rijden

Het rijden met een elektrische fiets door de sneeuw is niet alleen mogelijk, het is ook super leuk. Wat minder leuk is, is door natte sneeuw rijden. Deze waterige, zoute sneeuw zal helemaal in je tandwielen komen en kan zorgen voor roestvorming. Als je wel door natte sneeuw heen moet rijden is het belangrijk dat je jouw e-bike schoon houdt. Bewaar de fiets op een droge en warme locatie.

Mijn laatste tip: geniet ervan! Het mag dan misschien niet 30 graden zijn, maar je zit nog steeds op je fiets.

Laat een reactie achter