Voor huishoudelijke producten geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Dat geldt absoluut ook voor de aanschaf van nieuwe huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine, vaatwasser, koelkast en een fornuis. De keuze voor een goedkoper apparaat betekent vaak ook de keuze voor een minder zuinig apparaat. En, laten we eerlijk zijn, het betekent doorgaans ook dat het visueel niet het meest aantrekkelijke object zal zijn. Wat mooi en modern is, kost immers ook wat. Maar het is een investering die zich ondertussen wel kan terugbetalen. Fijn als het dan ook geld kan besparen.

1. Wasmachine

Is het tijd voor een nieuwe wasmachine? Je zult zien dat het aanbod flink aan het verschuiven is naar energiezuinige exemplaren. Het is nog wel mogelijk om een wasmachine met een B-energielabel te vinden, en die kosten dan ook wat minder. Echter, over een langere periode van gebruik gekeken, leveren deze hogere vaste lasten op. Het stroomverbruik is relatief hoog, evenals het watergebruik en daarmee dus ook het gasgebruik. Daarmee is het apparaat tevens meer belastend voor het milieu, omdat het gebruik hiervan meer CO2-uitstoot veroorzaakt. De paar honderd euro extra die je kwijt bent om de meest energiezuinige wasmachine (met een A+++ -50% label) aan te schaffen, betaalt zich over een aantal jaren terug door het lagere verbruik. Voor dat aankoopbedrag mag je overigens gerust een stijlvol apparaat uitzoeken, want je wilt natuurlijk wel iets moois kopen. Ze bestaan ook, mooie wasmachines. Samsung heeft een aantal aantrekkelijk vormgegeven modellen die niet misstaan in een modern en smaakvol interieur, bijvoorbeeld de WW10M86INOA. Niet alleen mooi, maar ook milieubewust.

2. Koelkast

De zuinigste koelkasten, apparaten die van oudsher toch stroomvreters zijn, hebben een A+++ label. Veel koelkasten hebben nu, in tegenstelling tot vroeger, een energiebesparende stand. Op zich een geruststellende gedachte als je met een cocktail in je hand op een prachtig strand op de Malediven ligt. Je hoeft je dan niet druk te maken over een torenhoge rekening van je energieleverancier. Ook koelkasten worden steeds fraaier ontworpen. Vooral LG maakt stijlvolle apparaten die tegelijkertijd tot de meest zuinige horen. Wil je wat meer luxe, zoals een water- en ijsdispenser, een rek voor de witte wijn en frisdranken en een vershoudzone, en ruimte in je koelkast, en vind je het niet erg om hier wat geld voor neer te leggen? Overweeg dan een koelkast in de Amerikaanse stijl aan te schaffen. Ook deze zijn met het zuinigste energielabel te vinden en dus volledig milieuverantwoord.

moderne witte keuken

3. Vaatwasser

Voor een vaatwasser gelden dezelfde punten op het gebied van stroom en (warm) watergebruik. Vaatwassers hebben nog geen labels met zulke verregaande zuinigheid als wasmachines. Het houdt nu nog op bij A+++. Tegelijkertijd zijn er nog maar weinig vaatwassers te koop die ‘maar’ een A-label hebben. Deze zijn niet eens heel veel goedkoper, wat de keuze voor de zuinigste zou moeten vergemakkelijken. Het uiterlijk van het apparaat is niet altijd even relevant, omdat ze vaak ingebouwd worden in een keuken. Maar mocht dat niet het geval zijn, dan is het natuurlijk ook zaak om er een te kiezen waarvan de voorzijde past in de stijl van jouw geliefde keuken. Siemens heeft een mooie serie metaalkleurige vaatwassers, en ook het metaalkleurige deel van de Serie 6 van Bosch is stijlvol en passend bij een modern ingerichte, stijlvolle keuken.

4. Gasfornuis

Het aloude gasfornuis is nog volop te koop in verschillende soorten en maten. Maar waarom zou je dat nog willen? Het gebruik van gas is helemaal niet duurzaam. Het is een fossiele brandstof die opraakt en waarvan de winning schade brengt aan het milieu. Het nieuwe energie-efficiënte koken ‘op stand’ heet inductie, waarvan de kookplaten overigens ook heel goed staan in een moderne keuken en makkelijk schoon te houden zijn. In aanschaf heeft de inductieplaat dezelfde prijsklasse als het aloude fornuis, oplopend in luxe. Een bijkomstigheid is wel dat je daarnaast een aparte oven nodig zult hebben. Vaak zit het gasfornuis vast aan een oven, maar dat is bij inductie niet het geval. Een in te bouwen oven of combimagnetron is visueel ook aantrekkelijker en straalt ook meer verfijndheid uit. Dat kan de visite toch niet ontgaan.

gasfornuis

Energieleverancier heroverwegen
Een andere manier om zowel bij te dragen aan de verduurzaming als je bewust te zijn van je uitgaven, is om je energieleverancier te heroverwegen. Door welkomstkortingen loont het sowieso om jaarlijks van aanbieder te wisselen, en dan kun je er net zo goed even voor gaan zitten om energieleveranciers te vergelijken. Als je dan toch aan het vergelijken bent, neem dan groene energie mee in je vergelijking. Zo ben je nog duurzamer bezig en het de kosten zullen niet eens duurder uitvallen. De aanbieders Pure Energie, om en Qurrent komen als groenste leveranciers uit de bus. Vergelijk de prijzen en kijk welke duurzame keuze het beste bij jou past.

Laat een reactie achter