Won Yip staat in Nederland bekend als de ‘horecakoning van de Amsterdamse Dam’. Hij is een selfmade succesvol horeca ondernemer die hard heeft moeten werken voor zijn succes. Inmiddels is hij een zeer vermogend zakenman, die bij het grote publiek bekend werd toen hij in het panel plaatsnam bij het tv programma Dragons Den. Hier mogen jonge ondernemers hun bedrijf pitchen in de hoop dat één of meer van de gevestigde ondernemers hierin wil investeren.

De jeugd van Won Yip

De ouders van Won Yip kwamen uit China. Zij ontvluchtten hun land en kwamen via Cuba uiteindelijk in Nederland terecht. Won Yip werd in 1961 geboren in Tilburg. Hij heeft een zus en twee broers. Enkele jaren later verhuisde het gezin Yip naar Vlissingen, waar ze een Chinees restaurant begonnen. Dit liep zeer goed, waardoor het gezin het financieel een stuk beter kreeg. De ouders van Won gingen bijna jaarlijks naar Hongkong, toen nog Brits grondgebied, en kwamen dan steevast thuis met merkkleding en audio gadgets voor de kinderen.

Van jongs af aan hard werken

Dat Won Yip van zijn ouders nieuwe spullen en kleding kreeg betekende niet dat hij een luizenleventje leidde. Al van jongs af aan moesten de kinderen meewerken in de zaak. Ze kregen klussen als het terras in orde maken of uien en knoflook schillen zodat de kok dit kon verwerken. Maar hierdoor leerde de jonge Won wel al vroeg hoe het is om als ondernemer succesvol te zijn. Deze kennis kon hij goed gebruiken in zijn latere leven. Won Yip verdiende als kind al een centje bij. Hij verkocht op school zijn afgedankte kleding. Hij had een krantenwijk maar die besteedde hij uit aan een vriendje. Niet voor het volledige bedrag uiteraard, hij hield er zelf ook nog iets aan over.

Start horeca carrière

Won Yip doorliep de Mavo en haalde zijn diploma. Daarna stroomde hij door naar de Havo maar dat werd geen succes. Hij stopte op zijn 19e met school en ging aan het werk in de zaak van zijn ouders. Door veel te sparen en omdat hij geld kon lenen kocht Won na enige tijd Café Pubbles in het Zeeuwse Goes. Het café werd een groot succes en betekende de eerste stap voor Won naar een eigen horeca imperium.

Horeca in Amsterdam

de dam amsterdam

Won Yip wilde meer en dus kocht hij ongezien een café op het Spui in Amsterdam. De ondernemer was toen net 20 jaar oud. Hij was zelfs nog nooit in Amsterdam geweest. Maar zijn intuïtie klopte: de zaak liep goed. In de jaren die volgden werd Yip de eigenaar van nog meer horecazaken in de hoofdstad. Hij opende Yip Fellows en kocht de zaken Majestic, Euro Pub, Players en Sushi Samba. Sushi Samba maakt deel uit van een internationale keten. Maar nog zag Won Yip kansen om zijn imperium verder uit te breiden. Hij opende in 2019 restaurant Simply Fish in Amsterdam. Daarnaast verwierf hij een belang van 51% in een foodmarket in badplaats Scheveningen.

Zijn succes verklaard

Als je Won Yip vraagt hoe hij het voor elkaar krijgt om als horeca ondernemer zo succesvol te zijn verwijst hij naar zijn afkomst. Chinezen zijn ambitieus, zei hij in een interview. Nederlanders zijn sneller tevreden met wat ze hebben. Een Chinese ondernemer kijkt altijd of er nog meer mogelijk is. Daar staat uiteraard hard werken tegenover. Een werkdag van 16 uur is dan ook niet ongewoon voor Yip.

Drugs- en wapenhandel?

Mensen die Won Yip zijn succes misgunnen suggereren wel eens dat hij waarschijnlijk in de illegale wapen- of drughandel zit. Maar dit verwijst de ondernemer resoluut naar het rijk der fabelen. Hij zei ooit het volgende over zijn succes: ‘Koop een treinkaartje en reis naar Amsterdam. Wandel van het Centraal Station naar de Dam. Als je daar naar het beroemde monument loopt, en dan om je heen kijkt zie je meerdere horecazaken. Die zijn allemaal van mij. Het zijn er inmiddels zeven. Met terrassen die in de zomer altijd vol zitten. Dan weet je hoe ik mijn geld verdien’.

1 miljoen per maand (€33.000 per dag!)

Zelfs tijdens de coronajaren, waarin de horeca met meerdere lockdowns te maken kreeg, wist Won Yip zijn imperium overeind te houden. Nu de zaken weer beter gaan kan de schade van deze moeilijke jaren worden ingehaald. De schatting is dat Won Yip gemiddeld zo’n 1 miljoen euro per maand verdient met de opbrengst van zijn horecazaken. Dat komt neer op een inkomen van zo’n 33.000 euro per dag.

Geschat vermogen

De Quote schat zijn vermogen op minstens 40 miljoen euro. Won Yip bezit een penthouse met een waarde van rond de 16 miljoen euro. Heet pand stond bekend als ‘het duurste penthouse in Nederland’. Daarnaast is Yip ook de eigenaar van een boerderij net buiten Goes. Die is hij al jaren aan het verbouwen. Het is een soort hobby, zo licht hij desgevraagd toe.

Ondernemersrisico

Won Yip is hard en duidelijk als het om ondernemen gaat. Als je wilt slagen als ondernemer dan moetje keihard werken. Je geld verdienen gaat met bloed, zweet en tranen, zo stelt hij in een interview. Ondernemers denken er vaak te makkelijk over. Als het even tegenzit gaan ze op zoek naar iemand die de problemen voor ze op moet lossen. Zo kom je er dus niet, aldus Won Yip. Anderzijds vindt hij het jammer dat de saamhorigheid die er was tussen ondernemers tijdens de coronajaren, niet is blijven hangen. Het is nu echt weer ‘ieder voor zich’, constateert hij. Yip denkt nog een jaar of vijf actief te zijn als ondernemer. Dan vindt hij het wel welletjes. Wat hij dan gaat doen? Niets, is het simpele antwoord. Ik zal dan blij zijn dat ik gewoon niets meer hoef en lekker van het leven kan genieten. Met een vermogen van 5 cijfers voor de komma moet dat vast wel gaan lukken.

Laat een reactie achter