In steden met een hoge dichtheid is het misschien niet altijd gemakkelijk om een buitenruimte te vinden die alleen voor jezelf is. Een gemakkelijk toegankelijke plek die ver weg is van het lawaai en het gejoel van de stad. Als je een plat onderbenut dak hebt, zoek dan niet verder – misschien kun je al het potentieel ervan benutten door er een leefbare dakterras van te maken!

Omdat een plat dak multifunctioneel is, kan het als een uitbreiding van je huis fungeren en voordelen aan je woonsituatie toevoegen. Je kunt de perfecte functie voor je dakterras kiezen op basis van je levensstijl, je hobby’s en je eisen, en er je persoonlijke tuin van maken, ver weg van de drukte van de stad.

Er zijn heel wat mogelijkheden als het gaat om de inrichting van je perfecte dakterras. Je kunt kiezen voor een loungeruimte met een rugleuning van plantenbakken, een barbecueplaats, een op maat gemaakte buitenkeuken, of je kunt zelfs kiezen voor een open haard met buitenzitjes! Een architect inschakelen kan een goed idee zijn om hulp te krijgen bij diverse elementen van het dakterras, zoals de toegang tot je ruimte, de verlichting, elektrische punten, wateraansluitingen, planten en meubilair.

Een paar andere elementen die je aan je dakterras ruimte kunt toevoegen zijn loungebanken, plantenbakken, pergola zonwering, een buitenkeuken, een pizza-oven, een bartafel en zelfs hangmatten. Omdat dakruimtes in dichtbevolkte steden klein kunnen zijn, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je je (mogelijk beperkte) ruimte zo goed mogelijk gebruikt.

Het groene dak

Als je een plat dak hebt en ideeën zoekt om het op te fleuren en iets extra’s voor ontspanning toe te voegen, zou je er een groendak van kunnen maken. Dit kan fungeren als een extra ruimte voor meditatie en andere activiteiten en zelfs eindigen als je eigen persoonlijke park. Groene daken absorberen ook het regenwater dat op de stad valt, en dat zou ook de stad ten goede komen, want het vermindert de afspoeling van straten. De voordelen zijn legio, van esthetische waarde, persoonlijke ruimte en je huis milieuvriendelijker maken.

Je kunt kiezen voor een van de volgende drie soorten daktuinen of “groene” daken, of zelfs voor een combinatie ervan:

1. Sierlijk groen dakterras

groen-dakterras-planten

Dit zijn de soorten groene daken die vooral voor ontspanning en plezier gebruikt worden. Je zou er een kleine groene ruimte met zitgelegenheid in de buurt kunnen maken met een loungeset tuin, waar je je gasten kunt vermaken of die je gewoon als ruimte voor jezelf kunt gebruiken.

2. Functioneel groen dakterras

Deze groene daken zijn vooral moestuinen, waar je kruiden en andere groenten kunt kweken. Je kunt je eigen biologische producten kweken om altijd verzekerd te zijn van een verse voorraad en zelfs je boodschappenuitgaven te verminderen.

3. Natuurlijk groen dakterras

Deze groene daken zijn gemaakt van natuurlijk voorkomende planten en onkruid, die weinig tot geen onderhoud vergen. Ze bieden zowel esthetische als duurzame voordelen.

Bij een renovatie van je al bestaande terrasruimte kun je ook kiezen voor extra isolatie en zonnepanelen om je huis duurzamer te maken. Dit helpt op zijn beurt door je energiekosten te verlagen, en je huis comfortabeler te maken om in te wonen!

Het proces

Om je door het proces van ontwerpen en bouwen van je dakterras te helpen, hebben we de verschillende punten genoteerd waarvan je op de hoogte moet zijn en die je moet uitvoeren:

1. Heb je een vergunning nodig?

dakterras-wit-design

Je moet om te beginnen nagaan of je voor zo’n verbouwing een vergunning bij je gemeente moet aanvragen. Als je van plan bent een architect in te huren, kan die ook helpen bij het nagaan van de vergunningsvoorschriften die voor jouw situatie gelden. Een architect zal ook in staat zijn alle tekeningen en documentatie voor te bereiden die nodig zijn voor een vergunningsaanvraag en de coördinatie met de betrokken autoriteiten te verzorgen.

Zorg ervoor dat je de juiste regels volgt en de vergunning op tijd aanvraagt. Ook wacht je best op de vergunning voor je met de bouw begint, om later complicaties te voorkomen.

Privacy zou een van de belangrijkste overwegingen voor de vergunning zijn, dus als je dakterras uitkijkt op het eigendom van je buren, zul je daar misschien een oplossing voor moeten bedenken.

2. De kosten

Of je nu je dakterras nieuw aanlegt of je reeds bestaande ruimte renoveert, zorg ervoor dat je de vereiste kosten van je project correct raamt. De kostenraming zou afhangen van de vraag of je project structurele steunen nodig heeft, de materialen die je kiest, en de afmetingen en andere constructie-elementen van je dakterras.

Een nauwkeurige raming van het project zou je helpen je financiën in de hand te houden en ervoor te zorgen dat je genoeg hebt voor al het werk dat je van plan bent te doen, en tevens verrassingen op het laatste moment te voorkomen, vooral als je een krap budget hebt. Zorg er ook voor dat je in je kostenraming een extra marge overlaat voor eventuele onvoorziene omstandigheden. Je kunt een nauwkeurige schatting maken en je eraan houden door de ontwerpprioriteiten voor je ruimte te bepalen. Als het gaat om de meubels, check dan even Tuinmeubelland voor goede aanbiedingen.

3. Is het technisch haalbaar?

dakterras-privacy-loungeset

Controleer de structurele integriteit van je huis en de stabiliteit van je dak. Je moet zeker weten dat de bestaande structuur sterk genoeg is om de extra belasting aan te kunnen. Anders kan versteviging nodig zijn. Je architect en / of aannemer kunnen je bij deze stap helpen. Ze kunnen je ook helpen beslissen welke materialen het beste zouden werken voor het basisframe van je project. Ga ook na of de toegang tot de dakterras veilig is, of dat er gewerkt moet worden aan het maken van een nieuwe toegang.

4. Maak het beste van de indeling!

Zorg dat je tijd besteedt aan het maken van een optimale indeling om de ruimte optimaal te benutten. Er zijn eindeloos veel manieren om slim om te gaan met een kleine ruimte om grote dingen te doen! Gebruik slimmere inrichtingsoplossingen en beheer je prioriteiten door te bepalen waar je ruimte aan tegemoet moet komen, zodat je meer kunt doen met minder ruimte.

Zorg ervoor dat je je ruimte niet overbevolkt met elementen, want dan verlies je flexibiliteit. En hoe flexibeler de ruimte is, hoe beter ze geschikt is om meer mensen te herbergen als dat nodig is. Zorg ook voor duurzaam meubilair, zodat het niet beschadigd raakt door verschillende weersomstandigheden.

Conclusie

kleine-tuin-bloempotten-terras-vrouw

Met de zomer in aantocht is er geen beter moment geweest om te overwegen je eigen privé buitenruimte te creëren. Uiteindelijk geeft een dakterras je de gelegenheid om van het buitenleven te genieten in de privacy van je eigen huis. Kiezen voor een ruimte op je terras kan je voordelen opleveren zoals energiebesparing, lagere temperaturen binnenshuis, en verhoogt de waarde van je eigendom en de esthetische aantrekkingskracht.

Je daktuin kan ook zorgen voor isolatie, waardoor je huis warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. Het biedt ook de perfecte ruimte voor ontspanning en vrije tijd, of je nu alleen bent of met vrienden!

Laat een reactie achter