Er wordt niet vaak nagedacht bij het kopen en plaatsen van een (nieuwe) televisie in de woonkamer. Geheel onterecht want de gemiddelde Nederlander kijkt ongeveer 2,5 uur televisie per dag. Daarom is het belangrijk om je tv-ruimte zo zorgvuldig mogelijk in te richten, je wilt immers ontspannen televisie kunnen kijken. Zo is de kijkafstand van groot belang bij het plaatsen van de televisie, maar ook de hoogte en plaatsing is minstens zo belangrijk. Heb jij al over deze zaken nagedacht?

Kijkafstand

oled-tv-beste

Bij het inrichten van je tv-ruimte moet er rekening gehouden worden met de kijkafstand. Een comfortabele afstand wat veelal wordt aangehouden is 2,4 keer de schermdiagonaal van de televisie (in cm). De kijkafstand is de afstand van de plek waar je zit – vaak een bank of stoel – tot aan de televisie. Dit betekent dat je de vrijheid hebt om de bank te verplaatsen in een bepaalde radius. Maar ook dat je je tv, als hij op een tv meubel wit staat, kan verplaatsen als je zitplaats op een vaste plek staat.

Kijkhoogte

Wat minstens net zo belangrijk is als de kijkafstand is de kijkhoogte. We willen ontspannen tv kijken, maar ook zo ergonomisch mogelijk zitten. Als je als gemiddelde Nederlander 2,5 uur tv kijkt is de kans op klachten vrij groot als je die 2,5 uur verkeerd zit. Hang een derde van het beeldscherm (vanaf boven gezien) op ooghoogte. De kijkhoogte verschilt dus voor iedereen en is afhankelijk van je eigen lengte. Als je je televisie niet ophangt dan is de hoogte sterk afhankelijk van de tv meubel zwart die je hebt. Let bij aanschaf van een tv meubel dus goed op de hoogte ervan!

Plaatsing

tv-meubel-hout

De plaatsing van jouw tv-ruimte in de woonkamer is misschien wel het meest belangrijk. Iedereen heeft het wel een keer meegemaakt, de zon die net op je televisie valt wanneer er een donkere scene is. Zorg er dus voor dat je tv-ruimte zich bevindt op een plek waar weinig of geen zonlicht op het beeldscherm valt. Blijf daarnaast ook weg van een centrale ligging. Er is niks vervelender dan huisgenoten die door het beeld moeten lopen omdat de tv-ruimte in de midden van je huiskamer staat. De televisie is met een gemiddelde kijktijd van 2,5 uur niet geheel onbelangrijk in ons leven. Toch is het fijn om niet alle aandacht te richten op je televisie in je tv-ruimte. Zorg ervoor dat de omgeving niet geforceerd aanvoelt en dat het interieur zich als één geheel kan vormen.

Laat een reactie achter