Hier bij Grandlife zijn we grote fans van verlichting waarover nagedacht is en als het goed werkt, kan dat het uiterlijk van een ruimte volledig veranderen. Het is vooral belangrijk in de woonkamer omdat we daar vaak behoorlijk wat tijd zullen doorbrengen. Het is dankzij de vele verschillende functies die de woonkamer biedt, echter een lastige ruimte om de juiste lichtbalans te bereiken. Lees snel verder voor enkele tips.

1. Wat doe je in een woonkamer?

De eerste stap bij het verlichten van een kamer is om jezelf af te vragen: wat moet ik hier allemaal gaan doen? Verschillende activiteiten vereisen verschillende soorten en niveaus van licht. Een goed verlichte woonkamer heeft drie verschillende soorten verlichting: algemeen, taak en accent. Deze worden op verschillende tijdstippen van de dag en voor verschillende doeleinden gebruikt en vormen de sleutel tot een functioneel verlichtingsschema om te weten hoe en wanneer ze moeten worden gecombineerd en gebruikt.

verlichting woonkamer

2. Algemeen

Niet alle huizen hebben een fitting in het plafond van de woonkamer en als je overdag veel natuurlijk licht hebt, heb je misschien ook helemaal geen licht boven je hoofd nodig. Maar als daar wel een fitting zit, helpt een hanglamp of een kroonluchter in het midden om de ruimte in zones te verdelen en een focus te creëren. Op dezelfde manier creëren spotjes met led verlichting of spotjes die van hoek kunnen veranderen een gelijkmatige laag verlichting van bovenaf. Bij afwezigheid van bovenlichten, zal een grote, gebogen staande vloerlamp dat ook kunnen doen.

bakstenen woonkamer verlichting

Als je in de woonkamer tv kijkt, moet je om te voorkomen dat de televisie wordt verblind de omgevingslichten zorgvuldig uitkiezen. Het kan storend zijn om een ​​helder licht boven of voor een tv-toestel te hebben, dus zorg ervoor dat de plafondverlichting dimbaar is of gebruik in plaats daarvan schemerlampjes aan de muur of staande lampen. Je zou bijvoorbeeld voor zachte oosterse lampen van Directlampen kunnen kiezen.

3. Taak

Specifieke taakverlichting, zoals leeslampjes, zijn belangrijk als je vaak leest, weinig natuurlijk licht hebt en vooral als je in je woonkamer werkt. Een staande lamp tussen twee fauteuils kan ook als taakverlichting worden beschouwd, aangezien met elkaar praten ook een belangrijke taak is (in ieder geval wel in de huiskamer).

4. Accent

Lage tafellampen en staande lampen zorgen vooral ‘s avonds voor een gezellige sfeer in de woonkamer. Breng deze gelijkmatig aan in de kamer, meestal tegen de muren, om een ​​gelijkmatige, warme gloed die naar binnen schijnt te creëren. Denk creatief na over dit soort verlichting: groepen kaarsen, zelfs kleine lichtjes, tellen ook mee.

Laat een reactie achter