Als ondernemer kun je aansprakelijk gesteld worden voor schade. Omdat zo’n schadeclaim grootse vormen aan kan nemen, is het niet prettig als je de kosten hiervan zelf moet dekken. Gelukkig hoeft dit ook niet, want jij kunt je bedrijf verzekeren tegen schadeclaims. Dit doe je door een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als jij je in deze verzekering verdiept, ontdek je dat er onderscheid gemaakt wordt tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid. In deze tekst vertellen wij je wat het verschil is tussen beide verzekeringen.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Om het verschil tussen beide verzekeringen duidelijk te maken, moet je eerst weten wat ze precies inhouden. Te beginnen met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, ook wel bekend als bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Als je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluit, wordt je bedrijf beschermd tegen het risico van aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt namelijk schade die je veroorzaakt bij anderen terwijl je aan het werk bent. Jij bent niet de enige die verzekerd is, want schade door medewerkers en/of producten valt ook binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Loopt iemand letselschade op terwijl hij voor je aan het werk is? Ook dan biedt een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uitkomst.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Nu je in grote lijnen weet wat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is, wordt het tijd om naar de beroepsaansprakelijkheidsverzekering te kijken. Qua naam verschilt deze verzekering misschien niet veel van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar qua dekking wel. Met deze verzekering verzeker je namelijk de (financiële) schade die bij een ander ontstaat door een beroepsfout of verkeerd advies van je bedrijf. Medewerkers zijn standaard meeverzekerd en dat geldt ook voor schade door een beroepsfout van een bedrijf dat je inhuurt om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Kosten voor herstel van documenten die je beheert of gebruikt en kosten voor vergoeding als je onterecht aansprakelijk gesteld wordt, zijn ook verzekerd.

Wel of niet verplicht?

contract-papier-pen

In principe ben je als bedrijf niet verplicht om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch ontkom je er soms niet aan, want een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor sommige beroepen wel verplicht. Ben je financieel adviseur, advocaat, notaris, accountant of architect? Dan kun je niet om deze verzekering heen. Als je zo’n beroep beoefent, moet je ook een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is namelijk één van de aanvullende dekkingen van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ondanks dat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, kun je er in sommige gevallen dus niet omheen.

Beoefen je een beroep waarvoor een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht zijn? Ook dan kan het handig zijn om je te verzekeren tegen aansprakelijkheid. Je verwacht misschien niet dat je aansprakelijk gesteld wordt, maar in principe kan dit ieder bedrijf overkomen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Omdat het vaak geen pretje is als je alle kosten zelf moet dekken, is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering het overwegen waard.

Kies de juiste dekking

Veel ondernemers die zich willen verzekeren tegen aansprakelijkheid, weten niet precies hoe zij dit het beste kunnen doen. Het gevolg hiervan is dat bedrijven zich soms onder- of oververzekeren. Wil je dit voorkomen? Sluit zo’n verzekering dan niet op eigen houtje af, maar laat je adviseren door een professional. Hij kan samen met je naar je situatie kijken en zal je vervolgens advies geven. Dit kost je weliswaar meer tijd en moeite dan online een verzekering afsluiten, maar je weet zeker dat je goed verzekerd bent.

Laat een reactie achter