Wanneer de kerst er weer aan zit te komen en een bedrijf runt met heel veel personeel, kan het lastig zijn om een kerstcadeau of eindejaarsgeschenk 2022 te vinden dat voor iedereen past. Met onze tips zorg je ervoor dat alle kerst geschenken die je geeft of ontvangt een succes zullen zijn.

1. Zorg ervoor dat je relatiegeschenk proportioneel is

Is de waarde van het geschenk redelijk, of kan het als overdadig worden gezien? Zelfs als de waarde onder die in je bedrijfsbeleid valt, kan het onevenredig zijn als je weinig werkcontact hebt.

2. Wees volledig transparant bij het geven van kerstcadeaus

kerstcadeau

Het is belangrijk om je manager te informeren over het geschenk en het aan te geven in het geschenken- en gastvrijheid register van je bedrijf. Als je dat niet hebt gedaan, zullen mensen vast vragen: waarom niet? Je moet de details van kerstcadeaus altijd volledig openbaar maken om elke verdenking van omkoping te vermijden.

3. Bevestig dat je een legitiem zakelijk doel hebt

Je mag alleen cadeaus geven als er een legitiem zakelijk doel is. Voorbeelden van geschenken die als legitiem worden beschouwd, zijn geschenken die verband houden met het opbouwen van goodwill of het verbeteren van relaties met klanten of leveranciers. Gelukkig wordt het je makkelijk gemaakt door Sterkado, waar je zelf een kerstpakket kan samenstellen.

4. Leg jaarlijkse limieten op voor relatiegeschenken

Het is verstandig om een jaarlijks maximum te stellen aan het aantal cadeaus dat per jaar aan één klant mag worden gegeven of door een bepaalde werknemer mag worden ontvangen. Als die limiet is bereikt, moet je dit jaar misschien geen feestelijke geschenken geven.

5. Denk aan het risico voor je reputatie

kerstcadeau-decoratie

Reputatieschade voor een bedrijf is net zo erg als financiële schade, zo niet erger. Beslissingen rond het geven van kerstcadeaus kunnen je reputatie negatief beïnvloeden. Als je denkt dat zo’n geschenk uiteindelijk in een slecht daglicht kan komen te staan, is het waarschijnlijk het risico niet waard.

6. Controleer de bedrijfslimieten voor de waarde van geschenken

Overschrijd geen drempel of limiet die in je bedrijfsbeleid staat. Juwelen, theaterkaartjes of dure wijnen zullen zeker extravagant overkomen, dus hou het bij iets van symbolische of nieuwe waarde. Probeer de regels niet te omzeilen door in plaats daarvan waardebonnen aan te bieden of te accepteren!

7. Vraag advies als je twijfels hebt over het geven van geschenken

Neem contact op met je HR team of manager als je twijfelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je geschenken moet aannemen om klanten of leveranciers niet voor het hoofd te stoten. Dergelijke geschenken kun je in plaats daarvan aan een goed doel schenken. Je moet ook voorafgaande toestemming vragen voordat je geschenken geeft aan hogere leidinggevenden.

8. Gebruik je gezond verstand bij kerstcadeaus

Veel geschenken zijn volkomen redelijk en legitiem, vooral rond de feestdagen. Maar wees voorzichtig, want de autoriteiten gaan niet gemakkelijk om met verdachten van omkoping alleen omdat het Kerstmis is. Als je na het inwinnen van advies nog steeds twijfels hebt, kun je beter niet aan kerstcadeaus beginnen.

9. Leer hoe je geschenken hoffelijk afwijst

kerstcadeau-kaars

Gebruik een rollenspel om te oefenen in het gracieus afwijzen van geschenken en gastvrijheid. Ga niet akkoord omdat je niet weet wat je moet zeggen om geen aanstoot te geven. Het is volkomen aanvaardbaar om een geschenk te weigeren en jezelf te behoeden voor beschuldiging van betrokkenheid bij omkoping.

10. Denk na over timing en context

Gebeuren er relevante gebeurtenissen rond dezelfde tijd? Zijn er bijvoorbeeld vacatures, een aanbestedingsprocedure of contractonderhandelingen? Zo ja, dan kan het geschenk worden gezien als een poging om beslissingen onrechtmatig te beïnvloeden. Wees je hiervan bewust voordat je een geschenk geeft.

Laat een reactie achter