Pierre Jaquet Droz was in de 18e eeuw één van de beroemdste horlogemakers en stond bekend om zijn tot in detail bewerkte horloges en unieke mechanische apparaten. Hij werd door oudere familieleden opgeleid in de kunst van de horlogemakerij en werkte samen met zijn schoonvader en later met zijn zoon Henri-Louis om enkele van ‘s werelds meest ongelooflijke zakhorloges te ontwikkelen.

Vandaag viert het Zwitserse luxe horlogemerk, met de Parrot Repeater Pocket Watch van Jaquet Droz zoals het horloge ook wel wordt genoemd, 280 jaar avant-gardistische visie op het uurwerk. Deze gelegenheid heeft als doel om iedereen te herinneren aan het fijne vakmanschap en de ongelooflijke aandacht voor details, die betrokken zijn bij het creëren van zulke prachtige stukken.

Dit uitzonderlijke stuk vertegenwoordigt in één enkel concept het volledige spectrum van het vakmanschap van Jaquet Droz. Het is een functioneel kunstwerk met de voordelen van de traditie van mechanismen, die oorspronkelijk zijn ontworpen door Pierre Jaquet Droz en met geanimeerde naturalistische scène, die de dag van iedereen een stuk interessanter maakt.

Zowel bewonderd voor hun romantiek als voor hun gezang, maken de ara vogels deel uit van de geschiedenis van het merk en daarom worden ze ook op dit geweldige zakhorloge vereert. In het hart van de compositie waakt een volwassen koppeltje ara vogels over hun twee jongen, terwijl de parelmoeren wijzerplaat met twee gouden handen je helpt de tijd bij te houden. Deze miniatuurschildering iedereen zal verleiden.

Jaquet-Droz-Parrot-Repeater

De levendige, weelderige kleuren van de vegetatie voegen nog meer aantrekkingskracht toe aan dit uurwerk, terwijl de miniatuurgravure en de gouden applicaties, die eerst zijn geschilderd en vervolgens met de hand op de wijzerplaat zijn aangebracht, een bewijs van de toewijding van het bedrijf aan de wereld van uurwerken is. De hoes is beschermd door twee covers, de wijzerplaat is bekleed met wijnstokken en tropisch gebladerte, die zijn geproduceerd in Grand Feu-glazuur en vervolgens met edelstenen zijn ingezet.

Het zakhorloge met ara vogels en het repeatermechanisme, dat vrij ronddraait aan een roodgouden ketting, heeft een mechanisme met 668 kleine componenten. Dit indrukwekkende mechanische is een geweldig voorbeeld van fijne horlogemakerij, een uniek apparaatje met een repeatermechanisme en kathedraal-gongs. Helaas hangen er nog geen officiële prijskaartjes aan, maar ik ben er zeker van dat dit buitengewone zakhorloge beslist niet goedkoop zal zijn.

Laat een reactie achter