Disney merchandise en memorabilia zijn al lang zeer verzamelbaar, met veel kopers die schreeuwen om de gewilde gelimiteerde stukken. Dit geldt ook voor Disney pins, die een van de meest verzamelbare Disney producten zijn geworden. Hier zullen we de zeldzaamste Disney pins en hun waarde uiteenzetten, naast wat andere informatie rond Disney pins.

5. Disney Fantasy Pins Oogie Boogie ‘Hollar’ Jekyll en Hyde Pin

Waarde: ~€5.649

Disney's Oogie Boogie ‘Hollar’ Jekyll and Hyde Pin

Met een ontwerp waarop een van de schurken uit ‘Nightmare Before Christmas’ staat afgebeeld, is deze pin een van de zeldzaamste die Disney ooit heeft geproduceerd. De reden voor deze zeldzaamheid is dat de speld exclusief werd gemaakt voor slechts 12 backers van de Club Elite 30, die in feite hielpen het ontwerp van de speld te beïnvloeden. Niet alleen is de speld zeldzaam, hij is ook heel opvallend vanwege de jumbo formaat, groene edelstenen en glow in the dark details.

4. Disney Girls Rapunzel Chaser Pin

Waarde: ~€7.532

Disney'sRapunzel Chaser Pin

Als onderdeel van een set van 11 pins in een Disney Princess serie uitgebracht in 2010, is deze Rapunzel pin uiterst zeldzaam. Een van de redenen daarvoor is dat de pin werd verkocht als onderdeel van een two-pack voor ongeveer €19. Hij is ook voorzien van drie juwelen aan de onderkant van de pin, die bijdragen aan de waarde van deze zeer gezochte pin.

3. Disney Gallery Logo Pin

Waarde: ~€9.415

Disney's Gallery Pin

Deze speld heeft een zekere vintage uitstraling, met het klassieke Disney Gallery logo in een turquoise kleurstelling met opvallende gouden details. Hij werd oorspronkelijk uitgebracht met 1.200 exemplaren en aantoonbaar komt zijn waarde voort uit de geliefde locatie waar Disney-fans van houden. Deze pin is te bekijken op Pin Pics.

2. Disney Animal Kingdom Reuzenboom 2015 Pin

Waarde: ~€9,415

Disney's Animal Kingdom Giant Tree 2015 Pin

Animal Kingdom is een fan favoriet park in Disney World en deze 2015 uitgave heeft een jumbo afbeelding van de iconische boom. Binnen verschillende segmenten van het bladerdak van de boom zijn er afbeeldingen van enkele geliefde personages, waaronder Mickey, Simba en Nemo. Hij werd uitgebracht als onderdeel van een beperkte set van 500 pins, daarom is het een van de zeldzaamste Disney pins.

1. Mickey Tovenaar Pin

Waarde: ~€10.356

Disney's Mickey Sorcerer Pin

De kroon voor de zeldzaamste Disney pin is de Mickey Sorcerer pin uitgebracht door Disney Auctions in 2006. Er werden slechts 100 exemplaren van deze speld gemaakt, waardoor hij een enorme waarde heeft. Niet alleen dat, het toont de beroemde scène uit de film Fantasia uit 1940. Als deze twee kenmerken nog niet genoeg waren om je te overtuigen van de waarde, is de speld ook met de hand gesigneerd door de bekende kunstenares die de speld ontwierp, Elisabete Gomes.


Wat is de oudste Disney speld?

In de jaren 1930 begon Disney meer broche pins in juwelenstijl uit te geven en het is moeilijk vast te stellen wat de allereerste Disney Pin was. Het pin trading programma zoals we dat nu kennen was een initiatief van de winkels en parken in 1999, wat betekent dat het gemakkelijker is om deze vroege pins op te sporen.

Desondanks is het momenteel niet bekend wat de oudste Disney Pin is.

Stijgen Disney Pins in waarde?

Het kopen van Disney pins wordt ongelooflijk duur, waardoor veel verzamelaars zich afvragen of ze op de lange termijn geld zullen verdienen door de waardestijging van hun pins. De waarheid is dat de waarde van Disney pins na verloop van tijd over het algemeen zal stijgen, maar het is niet gegarandeerd. Dit komt omdat pins meestal voor een beperkte tijd worden uitgebracht, in een beperkte hoeveelheid en ze uiteindelijk zeldzaam worden om te zien op de markt. Er zijn veel fanatieke verzamelaars die een goede prijs zullen betalen voor deze beperkte stukken.

Hoe kun je zien of een Disney Pin zeldzaam is?

Als je een Disney Pin hebt en wilt weten of hij zeldzaam is, kun je altijd online zoeken naar speciale databases die de geschiedenis, waarde en beschikbaarheid van Disney pins registreren.

Bekijk het laatste item in dit artikel hieronder voor enkele manieren om de zeldzaamste Disney pins te identificeren.

Doet Disney nog steeds aan pin handel?

Sinds het Disney pin trading initiatief werd gestart rond de millenniumwisseling, is het een grote bron van inkomsten en enthousiasme geweest voor Disney.

Hoewel castleden deze pins niet meer dragen, gebeurt de handel erin nog steeds via speciale Pin Boards die overal in Disney World te vinden zijn.

Wat zijn de beste Disney Pins om te verzamelen?

Het kan soms moeilijk zijn om te vertellen welke Disney pins het beste zijn om te verzamelen om ervoor te zorgen dat je een respectabele of waardevolle verzameling hebt. Er zijn een aantal speciale pins waar je op moet letten, omdat die meestal meer gewild zijn. Hieronder zullen we deze pinsoorten uitsplitsen en hoe je ze kunt verwerven:

Pins met beperkte oplage

Bepaalde Disney Pins worden alleen uitgebracht voor speciale gelegenheden, of zijn alleen beschikbaar voor geselecteerde personen. De beste kans om deze limited edition pins te verkrijgen is het bezit van een Jaarpas of Visa Card. Deze pins hebben meestal de datum van uitgave op de achterkant gestempeld, dus let goed op deze gedateerde pins.

Completer pins

Een ander zeldzaam soort Disney pin is de completer pin, dat is een pin die een bepaalde set compleet maakt. De meeste pins in een set zijn meestal gemakkelijk te vinden en te verkrijgen, maar dan zijn er een select aantal die door verzamelaars worden beschouwd als ‘completer’ pins omdat ze moeilijker te verkrijgen zijn. Deze zijn speciaal door Disney gemaakt door het aantal in omloop te verminderen en je kunt ze herkennen door te zoeken naar de ‘completer pin’ tekst op de achterkant van de pin.

Chaser pin

Een chaser pin is er een die helemaal zilver is, zonder enige kleur. Deze pins zijn zeldzaam omdat ze vroeger alleen door castleden werden verhandeld. Nu zijn deze pins alleen verkrijgbaar via handel op de eerder genoemde pin boards.

Uiteindelijk, als je een fan bent van een bepaald thema, karakter of pin van Disney, kun je een pin board op een Disney locatie bezoeken. Als je echter geïnteresseerd bent in de zeldzaamste Disney pins en hoe je ze aan je verzameling kunt toevoegen, hopen we dat dit je wat achtergrond heeft gegeven over waarde, herkomst en zeldzaamheid.

Laat een reactie achter