Zelfzorgmiddelen zijn geneesmiddelen die je zonder doktersrecept kunt kopen bij apotheken, drogisterijen, supermarkten en benzinestations. Met deze middelen kun je milde klachten zoals hoofdpijn zelf thuis behandelen. Je hoeft dan niet langs de huisarts voor een recept.

Zelfzorgproducten zijn onder te verdelen in:

  • Verband- en hulpmiddelen
  • Niet-middelen
  • Zelfzorgmiddelen
  • Voedingsmiddelen, fytotherapeutische en homeopathische middelen

Onder verband- en hulpmiddelen vallen producten als pleisters, wondgaasjes en ontsmettingsmiddelen. Deze gebruik je o.a. voor de verzorging van wonden. Dat kunnen kleine wondjes zijn zoals een snee in je vinger, of grotere wonden zoals operatiewonden. Daarnaast horen insulinenaalden, katheterzakken, incontinentiemateriaal en kraamverband ook tot deze groep van zelfzorgmiddelen.

Niet-middelen zijn alle producten die geen genezende werking hebben, zoals drop, keelpastilles of condooms. Pijnstillers als paracetamol, Ibuprofen of oorspray kun je zonder recept van de huisarts kopen. Dat noemen we zelfzorgmiddelen. Bij voedingsmiddelen kun je denken aan voedingssupplementen, eiwitshakes en vitaminepreparaten. Deze middelen kun je bijvoorbeeld gebruiken om kleine tekorten in je voeding aan te vullen.

Hoe veilig zijn zelfzorgmiddelen?

person wearing red jacket

Natuurlijk is het heel makkelijk dat je zelfzorggeneesmiddelen tegenwoordig op veel plekken kunt kopen. Maar hoe veilig zijn deze middelen eigenlijk? In Nederland beoordeelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) of een geneesmiddel als zelfzorgmiddel verkocht mag worden. Daarbij wordt altijd gekeken of je een zelfzorgmiddel kunt gebruiken zonder dat een arts je daarbij helpt. Het College maakt daarbij een afweging tussen de positieve effecten van het middel en de risico’s van het middel, voor zover die bekend zijn.

Het CBG vindt dat zelfzorgmiddelen veilig en verantwoord zijn, zolang je ze gebruikt volgens de aanwijzingen die in de bijsluiter staan. Het is dus belangrijk dat je die bijsluiter goed leest. Als je in de supermarkt een pijnstiller koopt, dan mag je er dus vanuit gaan dat je een veilig en verantwoord geneesmiddel koopt.

Worden zelfzorgproducten door mijn zorgverzekering vergoed?

De zelfzorggeneesmiddelen zijn een paar jaar geleden uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald. Dat betekent dat deze middelen niet vergoed worden door de verzekering. Je betaalt ze dus zelf. Er zijn wel een paar uitzonderingen als je chronisch ziek bent. Als je voor langere tijd een zelfzorggeneesmiddel krijgt voorgeschreven, dan wordt dat soms wel vergoed. Gebruik je deze middelen vaak, dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten, waarbij de zelfmedicatie tot een bepaald maximumbedrag wordt vergoed. Je kunt in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering zien wat er vergoed wordt en hoeveel.

Als je eenvoudige gezondheidsklachten hebt, zoals een verkoudheid, dan is het meestal voordeliger om een middel bij de drogist te halen dan voor een recept langs je huisarts te gaan. Zo zijn zelfzorgmiddeltjes tegen o.a. hooikoorts, hoest of voetschimmel veel goedkoper dan vergelijkbare receptmedicijnen die onder het eigen risico vallen. Gebruik je meestal niet het volledige bedrag aan eigen risico, dan draai je zelf op voor de kosten van duurdere middelen die je op recept haalt. Het kan in dat geval dus voordeliger zijn om naar de drogist te gaan dan naar de huisarts.

Wisselwerking met andere medicijnen

medicijnen

Als je medicijnen op recept gebruikt, hou er dan wel rekening mee dat zelfzorgmiddelen niet vermeld worden op het medicatieoverzicht van de apotheek. De apotheek houdt van elke patiënt zo’n overzicht bij en het is belangrijk dat dit overzicht volledig is. Zelfzorgmedicijnen kunnen een wisselwerking hebben met andere medicijnen en het is goed als de apotheker daarvan op de hoogte is. Geef daarom het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen zelf door aan je huisarts en apotheek.

Niet voor elk kwaaltje langs de huisarts

Dankzij zelfzorgmiddelen hoef je niet voor elk klein kwaaltje naar de huisarts voor een recept. Deze middelen die je bij de drogist, supermarkt, apotheek of tankstation koopt, zijn veilig genoeg en goedkoper dan middelen die je via de huisarts krijgt. Lees wel altijd de bijsluiter goed door zodat je weet hoe je het middel moet gebruiken.

Laat een reactie achter