Trends lijken tegenwoordig steeds sneller te komen en te gaan. Maar sommige trends blijven populair, zelfs decennialang. Neem het industriële interieur. Deze interieurstijl treffen we intussen alweer grofweg een jaar of 25 aan in veel horecagelegenheden, bedrijven en woningen. Vooral mannen zijn fan van strakke lijnen en rauwe, pure materialen. En dat is ook niet opvallend want het geeft een stoere, no-nonsense uitstraling. Wil jij ook een authentiek industrieel interieur creëren thuis? Hieronder vind je praktische tips.

De industriële interieurstijl kort samengevat

industrieel interieur

Industriële interieur zijn geïnspireerd op de architectuur van magazijnen en fabrieken in de VS uit de negentiende en twintigste eeuw. Er zijn grote ramen voor veel natuurlijk lichtinval, en de open ruimtes hebben hoge plafonds. Het kleurenpalet is in de basis sober (wit, grijs en zwart) maar je kunt een of meerdere andere kleuren (okergeel, blauw, groen, cognac of andere bruintinten) toevoegen ter contrast.

De materialen zijn robuust. Omdat het meer draait om ‘praktisch’ dan om ‘mooi’ zijn ze ruw of zelfs geheel niet afgewerkt. Denk aan muren van beton of verweerde bakstenen. Een vloer met grote tegels of beton(look). In de meubels en onder meer lampen zie je veelvuldig leer, verweerd hout en metaal terugkomen.

Ontworpen industriële interieur items

Met de populariteit van industriële interieurs is het niet opvallend dat interieurmerken en -bouwers zich massaal op deze interieurstijl hebben gestort. Zo kun je tegenwoordig kiezen uit een breed assortiment zwart stalen glazen binnendeuren, raamkozijnen, schuifpuien en trapleuningen, en metalen keukenblokken. Daarnaast is er een ruim aanbod fauteuils en loungebanken met metalen poten, houten eettafels met een stalen onderstel en metalen draadlampen.

Een meer authentieke industriële inrichting

industriele slaapkamer

Vind je veel industriële interieuritems toch wat te ‘gemaakt’? En ben je op zoek naar een meer authentieke industriële touch? Kies dan zaken die je ook in een echt magazijn kan tegenkomen.

Neem bijvoorbeeld een gitterbox. Deze gaascontainers worden in onder meer de horeca, detailhandel en de transport en logistiek gebruikt om producten te verpakken en te vervoeren. Maar ook in een interieur komt een gitterbox goed tot zijn recht. Bijvoorbeeld als stoere opslagplaats voor haardhout, of creatieve opbergplek voor speelgoed van huisdieren of kinderen.

Verder kun je ook denken aan een stalen locker in de gang als kapstok, een stalen stapelbak als grote plantenbak (want jazeker: ook mannen hebben tegenwoordig planten) of met dikke kussens als unieke comfy stoel, een werkbank als bureau en een stellingkast met opbergbakken of draadmaanden als kledingkast.

Leestip: In een eerder verschenen artikel vind je meer tips voor een stoer industrieel interieur.

Veelzijdige toepassingen in en rond het huis

Woon je samen en vindt je partner een profi magazijninrichting in huis toch wat te veel van het goede? Onthoud dan dat deze vanwege de veelzijdige toepassingen ook je schuur, garage, zolder, werkplaats of mancave een robuuste, stoere uitstraling kan geven. Bijvoorbeeld om je gereedschap georganiseerd en veilig op te kunnen bergen.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor een stoer industrieel interieur? Op deze blog vind je allerlei handige informatie over zelf klussen, het gebruik van materialen en toepassingen van een industrieel interieur in diverse ruimtes in huis.

Laat een reactie achter