Wanneer je zonnepanelen op het dak laat monteren, kun je daarmee flink besparen op je energierekening. Vooral wanneer je in een elektrische auto rijdt en zelf een eigen laadpaal in de tuin hebt staan, is het ideaal om zonnepanelen te gebruiken als bron voor de benodigde elektriciteit. Maar ook als je geen auto hebt, leveren die zonnepanelen natuurlijk veel voordelen op. Je moet er wel rekening mee houden dat er wat aanpassingen in de meterkast nodig zullen zijn. Dergelijke werkzaamheden mogen uitsluitend door gecertificeerde bedrijven uitgevoerd worden.

De meterkast is de plek in je woning of bedrijfspand waar zich de meters voor de levering van bijvoorbeeld gas en elektriciteit bevinden. De meter voor de waterleiding bevindt zich soms ook in de meterkast, die zit dan wel onder de elektriciteitsmeter, zodat bij een eventuele lekkage het water niet in contact kan komen met het elektriciteitscircuit. Dat zou immers voor levensgevaarlijke situaties kunnen zorgen. Bij oudere woningen vind je de watermeter doorgaans op een andere plek, veelal onder de grond. Dat je als consument niet zelf aan de installaties in de meterkast mag sleutelen, heeft alles te maken met de veiligheid. Je moet immers wel weten welk type kabel voor een elektrische installatie gebruikt mag worden en welk type niet. Zaken als brandbeveiliging, maximale capaciteit en bescherming tegen bijtende stoffen spelen hierbij een rol.

dak-met-zonnepanelen

Beveiliging

Een meterkast moet ook voldoende beveiligd zijn tegen eventuele piekspanningen of kortsluiting. Als een apparaat kortsluiting veroorzaakt, kan dat consequenties hebben voor het gehele elektrische circuit in het gebouw. Met een installatieautomaat voorkom je dat er schade aan je kostbare apparaten ontstaat. Zo’n apparaat schakelt stroomgroepen direct bij een te hoge elektrische spanning.

Type meterkast

Bij het aansluiten van zonnepanelen komt echter nog wat meer kijken. Op de eerste plaats heb je voor het aansluiten een omvormer nodig, die de gelijkstroom van de panelen omzet in wisselstroom voor gebruik in huis. Bij gebruik van zonnepanelen met een gezamenlijk vermogen dat hoger is dan 5750 wattpiek heb je een 3-fasen-omvormer nodig. In dat geval moet je ook beschikken over een 3-fasen-meterkast. Het is echter heel goed mogelijk dat je slechts een 1-fase-meterkast hebt. In dat geval moet de elektrische installatie eerst aangepast worden. Omgekeerd kun je overigens wel een 1-fase-omvormer gebruiken in combinatie met een 3-fasen-meterkast. Bij een kleiner aantal zonnepanelen zal de aanpassing dus niet nodig zijn.

Laat een reactie achter