De energieprijzen stijgen, boodschappen en brandstof worden prijziger, het leven wordt alsmaar duurder. Overweeg zonnepanelen, een goede keuze voor het milieu. Maar dat niet alleen, want ook financieel gezien is het een goede optie. Hoe zit dat met de investering in en de terugverdientijd van zonnepanelen? Daar vertellen we je graag wat meer over.

Investering versus terugverdientijd

De prijs van een gemiddeld zonnesysteem is zo’n 3.500 tot 5.000 euro. Daarbij mag je een terugverdientijd van circa zes tot acht jaar verwachten. En daarna is het alleen nog maar cashen. Door de stijgende energieprijzen zou die terugverdientijd zelfs nog sneller kunnen zijn. De werkelijke kosten van een zonnesysteem zijn overigens afhankelijk van je verbruik. Wil je zonnepanelen kopen? Doe dan de Dakscan bij aanbieder Sungevity om een indicatie te krijgen voor de kosten van het systeem behorende bij je verbruik.

21% btw-vrijstelling ontvangen

zonnepanelen-tuin

Wie voor de eerste keer zonnepanelen koopt die kan binnen zes maanden na het jaar waarin de zonnepanelen gekocht worden, liefst 21% btw terugvragen bij de Belastingdienst. Deze regel is ingesteld om het aantrekkelijker te maken om te investeren in duurzame energie. In totaal scheelt je dat al snel €1.000 op de eindrekening. De regel voor het ‘terugvragen’ van btw gaat mogelijk in 2023 helemaal verdwijnen en vanaf dan kun je zelfs direct btw-vrij de zonnepanelen kopen. Dat scheelt je ook nog eens administratieve rompslomp.

Extra subsidies via gemeente krijgen

Naast de 21% vrijstelling kun je in sommige gevallen nog extra voordeel ontvangen. Ook gemeentes hebben namelijk soms mooie regelingen voor je klaarstaan, waarmee je subsidie kunt krijgen op duurzame maatregelen. Denk aan zonnepanelen, isolerende maatregelen of het vervangen van je verlichting door led. De subsidies en regelingen verschillen per gemeente in Nederland, dus check zeker de website van je gemeente om te zien of er op dit moment een interessante regeling voor jou mogelijk is.

Huis wordt meer waard bij verkoop

zonnepanelen

Wil je op relatief korte termijn verhuizen en is dat iets dat je tegenhoudt om nu te investeren in zonnepanelen? Een reden die je aan de kant kunt zetten, want uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat je huis gemiddeld €7.000 in waarde stijgt na de aanleg van zonnepanelen. Theoretisch gezien heb je het zonnesysteem dus al terugverdiend op het moment dat je de zonnepanelen laat leggen. En tot die tijd pluk jij de vruchten van een lagere energierekening.

Zonnepanelen gaan lang mee

De ene zonnepanelen zijn de andere niet en kijken we naar de ontwikkeling ervan dan zien we een flinke stijging in de tijd dat de panelen meegaan. Tegenwoordig kun je van zonnepanelen al snel zeker 20 tot 25 jaar genieten. Het is dan ook zeker aan te raden om te kiezen voor een kwalitatief bedrijf die jou garantie biedt. Zo weet je zeker dat je voor goede panelen kiest die ook na verloop van tijd nog een goed rendement hebben.

Groene lening verdient zichzelf terug

Heb je op dit moment moeite om de financiering van zonnepanelen in één keer te doen? Dan zou je een groene lening kunnen overwegen. Dit type lening is speciaal in het leven geroepen voor iedereen die duurzame maatregelen wil nemen. De voorwaarden zijn relatief gunstig. Denk aan een laag rentepercentage van zo’n 3,5% tot 4%, waarbij je tussentijds kunt aflossen. Zelfs met een groene lening en zonnepanelen kom je onder de streep normaliter voordeliger uit dan wanneer je bij het reguliere energienet aangesloten blijft.

Laat een reactie achter