Als je deze tour door Zuid-Frankrijk maakt, zul je negen keer een tussenstop maken bij enkele van de mooiste bezienswaardigheden van heel Europa. De tour gaat van Nice naar Saint-Paul-de-Vence, Avignon, Montpellier, Rodez, Toulouse, Carcassonne (je moet hier een stukje dubbel reizen om de grote weg te kunnen nemen), Saint-Jean-de-Luz en je eindigt in Bordeaux. Bij de verschillende stoppen zou je kunnen kijken naar een mooie vakantiehuis die je kunt vinden via Maisonne.

Indien dat mogelijk is, wordt het aangeraden om je reis in meerdere etappes te boeken zodat je op het Nice Côte d’Azur Airport aankomt en dan vanaf Bordeaux weer terug naar huis kunt vliegen omdat dit voorkomt dat je aan het einde van je tour weer terug naar Nice moet keren. Als alternatief kan dit reisschema ook een geweldige aanvulling zijn op een vakantie, die begint en eindigt in Parijs. Met een treinpas kun je eenvoudig de trein naar Nice nemen (een zeer aangename manier om er te komen en het landschap te bekijken) en terug te keren met de trein vanuit Bordeaux naar Parijs.

De verschillende plaatsen met het openbaar vervoer bereiken is vrij eenvoudig maar het huren van een auto geeft je wel de meeste flexibiliteit in het volgen van het schema. Je kunt zoals al eerder is gemeld natuurlijk ook een Franse treinpas gebruiken om deze geweldige tour te kunnen maken.

1. Nice

Nice is één van de grootste steden van Frankrijk en zorgt met een prachtige mix van stad en strand voor een geweldig begin van deze tour. De stad heeft een prachtige oude binnenstad, je vindt er één van de beste dagelijkse markten van het zuiden van Frankrijk, je kunt er goede kunstmusea bezoeken en je kunt er genieten van heerlijke Franse (en Italiaanse) gerechten. Het is ontspannen en het hele jaar door zijn er evenementen te bezoeken, inclusief een fantastisch carnaval en een jaarlijks jazzfestival. Nice is ook en zeer goed beginpunt voor het maken van een aantal uitstekende dagtochten.

2. St-Paul-de-Vence

St-Paul-de-Vence is één van de charmante kleine dorpjes bovenop een heuveltop die het landschap van de Provence bepalen. Je mag het zeker niet missen en vooral degenen die van Provençaalse stoffen en kruiden, handgemaakte sieraden en souvenirs en goede restaurants houden, kunnen hun geluk hier niet op. Simone Signoret had hier een klein huisje en ontmoette hier ook in 1949 in het beroemde hotel Colombe d’Or haar toekomstige echtgenoot Yves Montand. Ga lekker zitten in het café op het Place de Gaulle en kijk naar de mensen die jeu de boules spelen. Ga naar de Colombe d’Or voor een heerlijke lunch (of blijf daar wat langer) om de kunstwerken aan de muren van beroemde gasten te bekijken. Maar in het hoogseizoen van juli en augustus is het er wel erg druk, dus probeer als dat mogelijk is dit plaatsje op een ander tijdstip te bezoeken.

3. Avignon

Avignon is één van de mooiste steden in het zuiden van Frankrijk. Deze oude plaats, die is gelegen aan de oevers van de rivier de Rhône, wordt gedomineerd door het pauselijk paleis en in de vroege Middeleeuwen was het de hoofdstad van de katholieke kerk. Omringd door oude poorten en torens is er een oud stadshart waar mooie zijstraten zich vullen met toeristen en locals, die genieten op terrasjes en inkopen doen in een van de vele boetiekjes die er te vinden zijn.

4. Montpellier

Montpellier in de Languedoc-Roussillon wordt ook wel de dame van Zuid-Frankrijk genoemd. De aantrekkingskracht ligt in de vele uitnodigende pleinen en de terrasjes. Dit is een juweeltje van het zuiden, aan de grens van de Provence en de minder populaire regio Languedoc. Het is al duizend jaar een geweldige handelshaven en was in de jaren 1500 ook een belangrijke universiteitsstad. Het is één van de drukste steden, die je in het zuiden zult vinden. Het heeft een prachtige oude binnenstad, een geweldige universiteit waardoor er ook veel jongeren in de stad te vinden zijn en het is ook een geweldig cultureel centrum omdat er het hele jaar door festivals worden georganiseerd.

5. Rodez

Rodez is een waar juweeltje dat verstopt ligt in het landelijke, bergachtige gebied Aveyron. Het stadje ligt in landelijk gebied en wordt omdringd door heuvels. Toch is een bezoekje aan Rodez de moeite waard. Je vindt er namelijk leuke cafés, goede winkels en prachtige architectuur. Een bezoekje aan de adembenemende, rode zandstenen gotische kathedraal, die de oude stad domineert, mag je echt niet missen.

6. Toulouse

Vol met geschiedenis maar toch ook hip en levendig, is het betoverende Toulouse één van de mooiste steden van Frankrijk. Als extra bonus is het eten hier en in de rest van de regio Midi-Pyrénées, waarvan Toulouse de hoofdstad is, één van de meest memorabele van Frankrijk. De mogelijkheden om te winkelen zijn enorm. De buitengewone rode kathedraal is zeker een bezoekje waard. Ga naar binnen en bekijk de muurschilderingen en de huiveringwekkende scènes van de hel.

7. Carcassonne

Carcassonne gelegen in de regio Languedoc-Roussillon is een stad, die uit verschillende delen bestaat. Het noordelijke gedeelte van de stad is het oorspronkelijke middeleeuwse dorp dat tot op de dag van vandaag intact is gebleven en erg sfeervol is. Het zuidelijke gedeelte van de stad is een stedelijk netwerk van winkels, restaurants en uitnodigende pleinen. De verdeling komt door zijn eens zo bloederige geschiedenis. De stad werd in tweeën gedeeld toen de ketters werden verdreven en alleen mochten terugkeren als ze hun eigen stad aan de rivier de Aude bouwden.

8. Saint-Jean-de-Luz

Saint-Jean-de-Luz is met gemak één van de meest aantrekkelijke steden in Baskenland. Je vindt er een gezellige strand en een zeer aantrekkelijke binnenstad. Deze mooie kleine stad in de Pyreneeën is heel charmant en heeft een haven vol kleurrijke boten en schattige boetiekjes, die het hele jaar door surfspullen verkopen en je kunt er ook lessen volgen.

9. Bordeaux

Bordeaux heeft de laatste jaren zo’n transformatie doorgemaakt, dat het nu één van de meest dynamische en opwindende steden van Frankrijk is. De glorieuze gebouwen aan het water zijn opgeknapt en gerenoveerd, terwijl de nieuwste attractie, de Cité du Vin, enorme publiciteit en aanwezigheid krijgt. Deze bloeiende stad is vol winkels en historische bezienswaardigheden. Het is ook de plek om de Bordeaux wijngaarden te verkennen, wat vinotherapie (wijntherapie) en spa’s te proberen en natuurlijk de beroemde wijnen te drinken.

Laat een reactie achter