Zwarte onyx wordt vanwege zijn schoonheid, veelzijdigheid, betaalbaarheid en symbolische betekenis vaak voor het maken van sieraden gebruikt. Sommige mensen dragen sieraden zwarte onyx ringen voor wat deze symboliseert, terwijl anderen het dragen zonder dat ze eigenlijk weten wat de steen betekent. Gouden ring dames met onyx wordt ook veel gedragen. Maar wat is nu eigenlijk de werking van zwarte onyx? Wij hebben om je vragen te kunnen beantwoorden wat onderzoek gedaan.

Sieraden met zwarte onyx hebben verschillende betekenissen. Het gaat hierbij niet alleen om symbolische betekenissen, maar ook om astrologische betekenissen. Sommige hiervan zijn bescherming en het geven van meer doorzettingsvermogen, maar er zijn nog veel meer betekenissen.

Zwarte onyx bestaat al eeuwen. De oorsprong van deze betekenissen ligt dan ook in oude legendes van verschillende culturen. Lees snel verder om meer te weten te komen over de legendes, de symboliek en de astrologische betekenis van zwarte onyx.

De geschiedenis van zwarte onyx

Onyx is een vorm van kwarts, die ook wel chalcedoon of chalcedon wordt genoemd. De naam ‘chalcedon’ komt van een oude haven in Azië, Calcedon, wat een actief mijnbouw- en handelscentrum voor edelstenen is. De steen heeft voor verschillende culturen en groepen mensen verschillende toepassingen en betekenissen. Wij zullen enkele van de legendes en de folklore rondom zwarte onyx wat nader gaan bekijken.

De Griekse mythologie

ringen-diamant

Het woord onyx komt van het Griekse woord onux, dat in deze taal ‘vingernagel’ betekent. De oude Grieken geloofden dat onyx is ontstaan toen Cupido één van zijn pijlen gebruikte om de vingernagels van zijn moeder (de godin Venus) mee te knippen. De vingernagels veranderden in onyx toen ze van de berg Olympus in de heilige rivier vielen.

De Chinese cultuur

De Chinezen gebruiken zwarte onyx in de kunst van Feng Shui. Omdat het lang duurt om onyx te vormen, geloven ze dat het aardende krachten heeft, die de drager leren kracht en doorzettingsvermogen geven en leren op zichzelf te vertrouwen om doelen te kunnen bereiken. Experts op het gebied van Feng Shui zeggen dat zwarte onyx vanwege het vermogen om financiële voordelen aan te trekken eigenlijk altijd in een kantoor of een werkruimte aanwezig moet zijn.

De Indiase cultuur

Gemmologen in India geloven dat zwarte onyx helpt om harmonie in relaties te kunnen creëren. De contrasterende zwart-witte kleuren van ruwe, onbehandelde onyx vertegenwoordigen de liefde tussen twee mensen. Ze leggen ook een onyx steen op buik van een zwangere vrouw om de pijn te verminderen en de bevalling soepel en snel te laten verlopen.

Symboliek

Net als andere soorten edelstenen, heeft ook onyx een eigen symboliek en werking. Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om sieraden met zwarte onyx van Diamondsbyme te dragen. Laten we eens kijken naar enkele van die spirituele en mystieke krachten, die zwarte onyx volgens sommigen symboliseert.

Bescherming

Mensen geloven dat zwarte onyx je kan beschermen omdat Cleopatra het in het oude Egypte al droeg vanwege de beschermende krachten van de steen. Het wordt soms ook gedragen om de drager te beschermen tegen het leed uit zowel het verleden als die mogelijk in de toekomst op je pad kan komen. Van zwarte onyx wordt ook gezegd dat het bescherming biedt tegen conflicten en in gevaarlijke situaties.

Verdediging tegen negativiteit

gouden-onyx-ring

Zwarte onyx beschermt de drager tegen negativiteit. De legende gaat dat hoe zwarter de steen is, hoe meer negatieve energie hij heeft geabsorbeerd. Een oude Egyptische mythe vertelt dat Cleopatra de steen zou voelen trillen wanneer ze negatieve energie voelde, waardoor de koningin werd gewaarschuwd dat er in de buurt gevaar op de loer lag.

Andere betekenissen van zwarte onyx

Zwarte onyx heeft ook nog andere betekenissen, waaronder:

 • Vertegenwoordiging van de 7e huwelijksdag.
 • Herinneringen vasthouden van degenen, die het dragen.
 • Het zelfvertrouwen versterken.
 • De drager in tijden van mentale en fysieke stress kracht geven.
 • De drager helpen om slimme beslissingen te nemen.
 • Helpen bij het in contact komen met mensen, die niet meer leven.
 • De drager meer kracht en uithoudingsvermogen geven.
 • Nachtmerries en verwarring verminderen.

Astrologie

Volgens de astrologie wordt zwarte onyx ook geassocieerd met de planeet Saturnus. Enkele van zijn krachten zijn onder meer dat het de drager de mogelijkheid kan geven om het verleden los te laten, zich af te wenden van lastige mensen en om ongezonde gewoonten te kunnen veranderen.

Van zwarte onyx wordt aangenomen dat het de drager ook moed en kracht geeft en daarom wordt het geassocieerd met de sterrenbeelden Leeuw en Steenbok. Deze worden als de meest ambitieuze van de twaalf sterrenbeelden beschouwd, dus werkt de steen voor deze tekens ook het beste.

Volgens de astrologie mogen degenen wiens sterrenbeeld Tweelingen is, geen onyx dragen omdat dit nadelige gevolgen voor het leven van Tweelingen kan hebben. Alle andere tekens moeten de steen eerst drie dagen op proef dragen om de effecten van het dragen te testen.

Wat zijn de verschillende soorten onyx?

zwarte-ring-diamant

Hoewel zwarte onyx de meest voorkomende vorm is, zijn er ook nog andere soorten onyx in verschillende kleuren verkrijgbaar. Omdat onyx een vorm van gelaagde minerale chalcedon is, creëren deze lagen verschillende kleurbanden. De kleurbanden (of het ontbreken daarvan) bepalen de classificatie van de onyx.

Onyx wordt soms verward met agaat, maar het verschil is dat de kleurbanden in onyx recht en evenwijdig zijn, terwijl de banden in agaat de neiging hebben om golvend te zijn. Dit zijn de vier categorieën:

Zwarte onyx

Zwarte onyx wordt zo genoemd omdat het geen kleurbanden heeft en in plaats daarvan één kleur heeft: zwart. Het is meestal gemaakt van grijze chalcedon, die is behandeld om het zwart te maken. Het is zeer zeldzaam om een natuurlijk voorkomende echte zwarte onyx te vinden.

Carneool onyx

Carneool onyx heeft rode en witte banden. De rode kleurstof is afkomstig van ijzer. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt voor het maken van amuletten en andere sieraden en men denkt dat het wordt geassocieerd met royalty’s. Soms ook wel cornelian onyx genoemd, wordt het ook beschouwd als een edelsteen, die geluk brengt.

Niccolo onyx

Dit type onyx heeft een doorschijnende bovenlaag en een dikkere laag zwart eronder. Door de verschillende lagen ziet deze onyx er soms blauwgrijs uit. Niccolo onyx wordt veel gebruikt om camee sieraden te maken.

Sardonyx

Sardonyx heeft banden in de kleuren rood, bruin, zwart en wit. De verschillende kleuren zijn afkomstig van de koolstof en het ijzer waaruit chalcedon bestaat. Het zal degenen die het dragen beschermen. Sardonyx is een edelsteen, die makkelijk verkrijgbaar is. Het is over de hele wereld te vinden, wat het dus ook extreem betaalbaar maakt.

Hoe draag je onyx?

zwarte-onyx-ringen-heren

Sieraden met onyx zijn er in veel verschillende vormen, waaronder kettingen, hangers, armbanden, ringen en oorbellen. Zwarte onyx stenen komen het beste uit in combinatie met wit goud, geel goud of zilver. Sardonyx en carneool onyx komen het mooiste uit in combinatie met antiek zilver. Als je een ring met onyx hebt, draag deze dan om je middelvinger of om je pink van je linkerhand. Zo zullen de eigenschappen extra goed werken.

Bij welk sterrenbeeld past onyx?

We hebben al vermeld dat onyx wordt geassocieerd met het sterrenbeeld Leeuw (23 juli – 22 augustus). De geboortesteen voor juli is de robijn, maar aangezien het sterrenbeeld Leeuw gedeeltelijk in juli valt, wordt onyx soms ook wel de alternatieve geboortesteen voor deze maand genoemd. Volgens oude beschavingen in Tibet is onyx ook de mystieke geboortesteen voor december.

Bevordert Onyx genezing?

Onyx heeft eigenschappen, die zowel mentale als fysieke genezing kunnen bevorderen. De mentale gebieden waarin het genezing bevordert, zijn:

 • Zelfbeheersing
 • Zelfvertrouwen
 • Blijheid
 • Verstandige besluitvorming
 • Verdriet verwerken

De fysieke gebieden waar het genezing bevordert, zijn:

 • Botten
 • Beenmerg
 • Bloed
 • Epilepsie
 • Glaucoom
 • Voeten
 • Nieren
 • Zwangerschap
 • Tanden

Laat een reactie achter