We gaan je een klein geheimpje vertellen: er is in Nederland nog veel meer te zien dan windmolens, tulpen en coffeeshops. Hoewel de beroemdste plekken van het land zeker de moeite waard zijn om te bezoeken (vooral in het voorjaar), zijn er nog een aantal absoluut adembenemende plekken, die je ook zeker niet mag missen. We noemen het de 13 meest goed bewaarde geheime plekken van Nederland en haar prachtige natuur. En het leukste van alles is dat als je deze bijzondere plekken gaat bekijken, je geen hordes toeristen zult tegenkomen. Heb je zelf geen auto om deze plekjes af te gaan? Check dan Europcar om de beste en voordeligste huurauto te vinden.

Boekhandel Dominicanen

Maastricht, Limburg
In een 700 jaar oude donkere kathedraal vind je een prachtige boekhandel. Het schrille contrast tussen de gewelfde en beschilderde plafonds en de moderne zwarte metalen boekenrekken, waarin de boeken zijn neergezet, zal zeker indruk op je maken. De Britse krant The Guardian heeft deze plek in 2008 uitgeroepen tot de mooiste boekenwinkel ter wereld en dit is zeker niet zonder reden.

Fort Bourtange

Groningen
Een meer episch alternatief voor het forteiland uit de Tweede Wereldoorlog, dat je naast kasteel Muiden in de buurt van Amsterdam kunt bekijken, is dit een uitgebreid netwerk van beschermende grachten rond een klein dorp, dat schijnbaar werd gebouwd om in de late 16e eeuw om de Duitsers buiten te houden. Nu zie je vooral toeristen, die de musea, winkels en cafés (en zelfs een klein, historisch hotel) in een klassieke omgeving komen bekijken. Het is een populaire plek voor bruiloften en als je er bent, kun je zomaar in een fotosessie belanden. Vooral tijdens de zomermaanden is er van alles te beleven.

De Hunebedden

Provincie Drente
De zorgvuldig gerangschikte stapels massieve Scandinavische rotsblokken, ook wel bekend als ‘reuzenbedden’ of hunebedden, zijn het meest indrukwekkende bewijs van de megalithische cultuur in Nederland (deze rotsstapels liggen hier al meer dan 5000 jaar). Samen vormen de rotsen een soort grot waar je helemaal naar binnen kunt kruipen) en die vroeger waarschijnlijk als ruimte om een overledene in te begraven werd gebruikt. Maak je maar geen zorgen, alle lichamen zijn al lang verdwenen, behalve dan die van de voornamelijk binnenlandse toeristen die verstoppertje spelen met hun gezinnen. En natuurlijk jijzelf.

Je zult de meest indrukwekkende rotsblokken van Nederland in Borgen vinden. Deze liggen naast het archeologisch museum, dat van alles laat zien over de mensen die ze hebben gemaakt (maar er is nog veel meer interessants te bekijken).

Kasteel de Haar

Utrecht
Deze goed gerenoveerde mengelmoes van neogotische Nederlandse gevels en torens is eigenlijk het grootste kasteel van het land en was van 1400 tot 2000 eigendom van de prominente familie Van Zuylen. Nu worden er ook rondleidingen gegeven. Bovendien is het omgeven door een super mooi park, waar soms speciale evenementen zoals de Elfia fantasy voorjaarsmarkt worden georganiseerd.

Markthal Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland
De stad van de moderne architectuur is in het hele land populair geworden toen het in oktober 2014 de gloednieuwe hele bijzondere Markthal opende. Het plafond van de lange met glas bedekte boog is 34 meter hoog en het is versierd met een scala aan voedsel en planten, dat in een overvloed aan kleuren, heel groot met de hand is geschilderd. En het eten dat bij de tientallen kraampjes wordt verkocht, is echt heerlijk. Ben je snel jaloers? Een stel geluksvogels heeft het geluk dat ze in de luxe nieuwe appartementen, die in het gebouw zijn ingebouwd, mogen wonen.

Ecoducten

Door het hele land
Nederland is een klein en vol land, wat veel snelweg en veel auto’s betekent. Dit is niet erg gunstig voor de lokale natuur. Nederland heeft daarom dus honderden ecoducten over en onder de snelwegen gebouwd (waarbij de ecoducten, die over de wegen lopen, echt indrukwekkend zijn) om dassen, zwijnen, herten en meer dieren te helpen over te steken zonder door auto’s te worden geraakt. De langste ‘natuurlijke brug’ ter wereld (800 meter lang) is vernoemd naar een zandgroeve en ligt bij een sport- en bedrijvencomplex buiten Crailoo. Maar je vindt deze ecoducten overal in het land. (Bovenstaande bevindt zich in Rijssen, in de provincie Overijssel.)

Ameland

Waddenzee gebied en Friesland
Ben je op zoek naar schoonheid die iets meer… toegankelijk is? Dan moet je de 27 kilometer aan stranden rondom de charmante dorpen op het eiland en met gras bedekte duinen eens bezoeken (je ziet hier ook regelmatig zeehonden). Terwijl je hier bent, kun je ook een kijkje nemen op het al even geprezen eiland Terschelling en bij eb kun je door een zee van glinsterend zand sjokken. Dit noemt men “waddenlopen” en is een populaire manier om de eilanden te bezoeken. Zelfs in de winter is het eiland een populaire plek om even te relaxen.

Binnenhaven Hoorn 

Hoorn, Noord-Holland
Dit is een binnenhaven, waar je kunt aanmeren om de historische stad Hoorn te bekijken. De Hoofdtoren is één van de laatste verdedigingswerken in het Noord-Hollandse Hoorn, die bewaard is gebleven en nu is het de thuisbasis van een sfeervol en smakelijk restaurant.

Zutphen

Gelderland
Het is, wanneer je de stadsmuren (die uit de 9e eeuw dateren) nadert, niet nodig om uit te leggen dat dit één van de oudste steden van Nederland is (daterend uit de Romeinse tijd). Het goede nieuws is, dat het binnen de muren net zo charmant is. Met middeleeuwse pleinen en grachten is er genoeg te zien om hier een dag door te brengen.

Bruggen naar Sporenburg en het Borneo-eiland

Amsterdam, Noord-Holland
Als winnaars van de Footbridge Award 2002, zijn deze twee bochtige rode bruggen in de wijk Zeeburg echte favorieten onder de bewoners van Amsterdam, maar ze zijn nog niet ontdekt door toeristen. Officieel ook wel de Lage en Hoge bruggen genoemd is de hogere “Pythonbrug” vanwege zijn opvallende vorm erg populair.

Stadspark Maastricht

Maastricht, Limburg
Maastricht is een mooie plek in Nederland. Vooral dit eeuwenoude stuk van de stad dat, ooit werd gebouwd om mensen wat ontspanning te bieden, ziet er uit als een weelderige kasteeltuin. Het is zo groot dat het is verdeeld in een aantal verschillende secties, die allemaal anders maar even mooi zijn.

De Veluwe

Veluwe, Gelderland
De grootste natuurlijke regio van het land, is ook de beste plek om tijdens de herfst over de heide van De Veluwe te wandelen. Het is dan een paars paradijs. Maar ook in alle andere seizoenen is deze plek zeker een bezoekje waard.

Oostvaardersplassen

Zuid Flevoland
Dit ongerepte stuk natuur, dat in de wateren van de provincie Flevoland ligt, is vrij nieuw en is uitgeroepen tot een natuurreservaat. Het is de thuisbasis voor kuddes dieren, waaronder wilde paarden en koeien, herten, vossen en meer. Helaas mag je niet zomaar overal komen en je kunt bij het bezoekerscentrum (op de Knardijk) een begeleide (boot)tour van vijf kilometer boeken als je meer van het gebied wilt zien.

Laat een reactie achter